Styrd borrning

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Styrd borrning är en schaktfri borrteknik som används vid byggande av ledningsnät. Borrhuvudet styrs från marken och har en utformning som gör det möjligt att borra krokigt, t.ex. under vägar, järnvägar och vattendrag.

Borrningen görs i två steg. Först borras ett pilothål med tunnare borr. Sedan byts borrhuvudet ut mot en roterande rymmare. När den dras tillbaka, förstorar den borrhålet samtidigt som den drar med sig ledningen eller skyddsröret. Som smörjmedel under borrning och tillbakadragande används en blandning av bentonitlera och vatten.

Styrd borrning fungerar bäst om marken är stenfri och lätt. Metoden klarar ledningsdiameter upp till 1200 mm och längder upp till 1500 meter. Rörmaterialet kan vara segjärn, PE eller stål.

Styrning och lägesbestämning[redigera | redigera wikitext]

Ska den styrda borrningen fungera, måste operatören i varje ögonblick veta exakt var borrhuvudet befinner sig, och åt vilket håll det rör sig. Två system finns - i båda fallen mäts borrhuvudets läge och rörelse av en sensor monterad bakom borrhuvudet.

Signalerna från sensorn sänds antingen via en ledning inuti borröret till borrmaskinen eller genom marken till en mottagare ovanför borrhuvudet. Båda metoderna har för- och nackdelar - ofta är det förhållandena på arbetsplatsen som styr.

AT (SBR)-borrning[redigera | redigera wikitext]

AT-borrning även kallad SBR-borrning är en utveckling av den styrda borrningen. Metoden bygger på ett system med dubbla borrör, där det yttre styr borrhuvudet och det inre driver en borrkrona som arbetar sig fram genom marken. AT-(SBR-)tekniken klarar hårdare mark än traditionell styrd borrning. Ledningar upp till 400 mm diameter och längder uppemot 400 meter är möjliga. Borrning i block eller solitt berg fungerar, men går långsamt och sliter på utrustningen. Detta innebär i praktiken höga kostnader.

StyroRock[redigera | redigera wikitext]

Hösten 2008 introducerades en ny patentsökt borrteknik. Metoden kallas StyroRock och gör det möjligt att borra krokiga hål i berg med relativt hög borrhastighet.

Styrd AT-Hammare[redigera | redigera wikitext]

En metod för att borra krökta hål i berg. Tekniken motsvarar metoden ovan.

Storlek - Mini till Mega borriggar[redigera | redigera wikitext]

Storlekar av styrd borriggar definieras i följande klasser. Mini styrd borrigg 2 till 5 Ton dragkraft; Små styrd borrigg 6 till 25 Ton dragkraft; Stor styrd borrigg 25 till 50 Ton dragkraft; Maxi styrd borrigg 50 till 150 Ton dragkraft; Mega styrd borrigg 150 Ton - upp; Det finns flera tyska och amerikanska tillverkare av styrda borriggar.

Styrd borrning

Källor[redigera | redigera wikitext]