Subcomandante Marcos

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Subcomandante Marcos (numera under namnet Delegado Zero), nom de guerre för den person, född 1957, som uppges vara ledare för den indianska gerillan Zapatisternas militära avdelning, EZLN, i den mexikanska delstaten Chiapas, och gerillans främste talesman vid presskonferenser och andra möten. Revolutionen i Chiapas (1994–) har en omisskännlig direktdemokratisk, och om man så vill frihetligt socialistisk, karaktär[källa behövs] från den svarta fanan med den röda stjärnan till den traditionella indianska direktdemokratiska och icke-hierarkiska beslutsstrukturen.[1]

Den mexikanska regeringen uppger att Marcos riktiga identitet är Rafael Sebastián Guillén Vicente. Denna information lär[källa behövs] ha kommit från en av Marcos närmaste män i EZLN men detta har inte bekräftats.

Han kallar sig "subcomandante" eftersom han är underordnad den fredliga ledningen av Zapatisterna, CCRI. Marcos har offentligt alltid varit maskerad med skidmask i likhet med resten av Zapatiströrelsens ledning.

Subcomandante Marcos har ej som vissa hävdat uttalat sitt stöd för ETA, utan uppmanat dem att lägga ned vapnen och ta ordet som medel i kampen för ett självständigt Baskien.

En bok med texter och en historiebeskrivning om Zapatisterna som Marcos skrivit har översatts till svenska och har publicerats av Manifest och Ordfront förlag[förtydliga], Subcomandante Marcos- från sydöstra Mexikos underjordiska berg.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Subcomandante Marcos, Från sydöstra Mexicos underjordiska berg. Manifest 2002. ISBN 91-89291-10-7

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Mut Vitz Sverige: Grundläggande inledning till Zapatist-rörelsen och konflikten i Chiapas arkiverad den 20 december 2004 från originalet