Suchomimus

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Suchomimus
Status i världen: Fossil
Stratigrafisk utbredning: Mellersta krita
Suchomimus.jpg
Suchomimus Teckning av ArthurWeasley
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Kräldjur
Reptilia
Underklass Diapsider
Diapsida
Infraklass Härskarödlor
Archosauria
Överordning Dinosaurier
Dinosauria
Ordning Ödlehöftade dinosaurier
Saurischia
Underordning Theropoder
Theropoda
(orankad) Tetanurer
Tetanurae
Överfamilj Megalosauroider
Megalosauroidea
Familj Spinosaurider
Spinosauridae
Släkte Suchomimus
Vetenskapligt namn
§ Suchomimus
Auktor Sereno, 1998
Hitta fler artiklar om djur med

Suchomimus tenerensis är den enda kända dinosaurie i släktet Suchomimus. 1998 utforskade fossiljägaren David Varrichio den Nigerianska öknen tillsammans med paleontologen Paul Sereno från Chicago. Det de hittade vid sitt sökande skulle komma att bli den näst betydelsefulla dinosaurie under det här seklet. Teamet fick syn på en jättelik kloförsedd tumme. Serano beslutade sig för att gräva ut fyndet, och man hittade även spridda skalldelar med tänder och övriga skelett delar, fynden hade bäddats in i flodavlagringar någon gång mellan 120 och 100 miljoner år sedan.

Dinosaurien fick senare namnet Suchomimus och var en av de stora fiskätarna, precis som sin släkting Spinosaurus utrustad med det "klassiska seglet" på ryggen. Paleontologen Thomas Holtz, från Maryland, anser att den här dinosaurien mycket väl kan vara nyckeln till mysteriet med de tidiga dinosauriernas ekosystem.

I livet var Suchomimus minst 13 meter lång och vägde cirka 4,5 ton. Skallen hade ett typiskt krokodil utseende, käkarna var över 1 meter långa men bara omkring 10 centimeter breda. I framändan av underkäken fanns ett särskilt framspringande hak-utskott fullt av långa tänder. Överkäken hade ett motsvarande utskott. En del av dagens krokodiler har liknande käkar. Också tänderna påminde om krokodil tänder- de var spetsiga, i genomskärning runda piggar, som hade i uppgift att spika fast ett sprattlande byte och hålla det på plats- "Fiskätar-käkar" säger vetenskapsmännen. Resten av djuret var allt annat än krokodil likt. Den stod på två kraftiga bakben och hade två inte mycket mindre framben som slutade i tre fingrar- den som motsvarade tummen var beväpnad med en 40 centimeter krökt huggklo, och de två andra fingrarna hade mindre klor. Om också det var gjort för fiske, var det inga små fiskar Suchomimus drog upp. Med den längden på käkarna och räckvidden på armarna beräknar man att Suchomimus kunde fiska i upp till 2 meters djupt vatten.

Upptäckarna av denna mystiska dinosaurie, var ett team med medlemmar från USA, Frankrike, Storbritannien och republiken Niger, och det var de som gav den stora ödlan sitt namn. Det fullständiga namnet är Suchomimus Tenerensis. Suchomimus betyder "Krokodil-härmaren", och Tenerensis syftar på fyndorten Tenere-öknen.