Suckarnas bro, Oxford

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Suckarnas bro
Bro i Oxford, England Redigera
University Of Oxford The Bridge Of Sighs.jpg
Skyway Redigera
Tillkomst1914 Redigera
Uppkallad efterSuckarnas bro Redigera
LandStorbritannien Redigera
Admi­nis­tra­tivt områdeSydöstra England
 • Oxfordshire
  • Oxford District Redigera
His­to­riskt countyOxfordshire Redigera
Koor­di­na­ter51°45′16″N 1°15′13″W Redigera
ArkitektThomas Graham Jackson Redigera
Kul­tur­skydds­statusGrade II listed building Redigera
OS grid referenceSP5160906462 Redigera

Suckarnas bro, engelska: Bridge of Sighs, officiellt Hertford Bridge, är en täckt gångbro över gatan New College Lane i Oxford, England. Den ritades av Oxfordarkitekten Thomas Graham Jackson och färdigställdes 1914. Bron kallas i dagligt tal ofta Bridge of Sighs efter Ponte dei Sospiri i Venedig, vars namn i sin tur myntades av Lord Byron. Bron är idag byggnadsminne och klassad som Grade II Listed Building, samt är ett av Oxfords karakteristiska och ofta fotograferade turistmål. Gångbron uppfördes för att sammanbinda de två byggnadskomplexen Old Quadrangle och New Quadrangle som tillhör Hertford College på norra respektive södra sidan, och används fortfarande idag av collegets studenter och medlemmar för att gå mellan bostads- och administrationsbyggnaderna på collegets område.

I populärkulturen[redigera | redigera wikitext]

Bron förekommer i datorstrategispelet Civilization VI, där den tillsammans med Radcliffe Camera illustrerar Oxfords universitet som kan uppföras som ett "underverk" i spelet. Den förekommer även som inspelningsplats i TV-serierna Kommissarie Morse, Kommissarie Lewis och Unge kommissarie Morse, som utspelar sig i Oxford och är baserade på Oxfordförfattaren Colin Dexters romaner. Bron förekommer också i filmatiseringarna av En förlorad värld (för TV 1981, respektive långfilmen 2008), som delvis utspelas på Hertford College.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Bridge of Sighs (Oxford), 12 december 2020.