Suckatcitron

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Suckatcitron
Citrus medicus fruit.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Klass Trikolpater
Eudicotyledonae
Ordning Kinesträdordningen
Sapindales
Familj Vinruteväxter
Rutaceae
Släkte Citrussläktet
Citrus
Art Suckatcitron
C. medica
Vetenskapligt namn
§ Citrus medica
Auktor L.
Hitta fler artiklar om växter med

Suckatcitron (Citrus medica), på svenska även känd som cedrat, äkta citron eller sötcitron, hör hemma i södra och sydöstra Asien och är en av de ursprungliga citrusfrukterna som fanns innan människan började odla och förädla dem.[1] Den skiljer sig från andra vanligare citrusfrukter som apelsin och citron då dess fruktkött är torrt och frukten mest består av det vita trådiga materialet som vi känner igen från andra citrusfrukter.

Användning[redigera | redigera wikitext]

Fruktens tjocka skal är mycket väldoftande och har under lång tid använts i läkemedel mot exempelvis sjösjuka samt lung- och tarmproblem. Skalet används också sedan länge i matlagning, idag främst kanderad i bakverk. Under antiken användes det väldoftande skalet också för att parfymera tyg och kläder. Frukten växer i delar av medelhavsregionen och Indien, samt numera också i Central- och Sydamerika. Frukten är på hebreiska känd som etrog och används vid firandet av sukkot. I Östasien är en variant av suckatcitronen där klyftorna inte växer ihop känd under namnet Buddhas hand.

Fruktköttet äts sällan[1].

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”suckatcitron”. Nationalencyklopedin. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/suckatcitron. Läst 28 september 2015.