Sund IF

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Sund IF
HemortSundsbruk , Sverige
Grundad14 december 1921
HemmaarenaMalands IP
TränareGöran Sundqvist (Herr)
Petra Blückert (Dam)
Kit left arm whiteshoulders.png
Lagfärger
Kit body whiteshoulders.png
Lagfärger
Kit right arm whiteshoulders.png
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Hemmaställ
Kit left arm redshoulders.png
Lagfärger
Kit body redshoulders.png
Lagfärger
Kit right arm redshoulders.png
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Bortaställ
Övrigt
WebbplatsSund IF

Sund IF är en svensk fotbollsklubb från Sundsbruk i Sundsvalls kommun som bildades 14 december 1921. Hemmaplanen är Malands IP (105 x 65 m). Klubben disponerar dessutom Flodbergs IP (105 x 60 m) och träningsanläggningen Sundvallen.

Säsongen 2013 vann herrlaget division 4 och spelade 2014 i div 3 södra Norrland men laget åkte ur serien samma år och blev nedflyttade. För herrlaget är division 3 den högsta divisionen man någonsin har spelat i. Damerna har huserat i division 2 som bäst.

Föreningen har en omfattande ungdomsverksamhet med pojk- och flicklag i olika åldersgrupper och man arrangerar årligen de populära inomhuscuperna Sundcupen (för pojklag) och McDonalds Cup (för flick-/damlag).

Historik[redigera | redigera wikitext]

Föreningen bildades 1921 av arbetare vid Skönviks sågverk och Sunds AB. Genom åren har föreningen hetat bl.a. Sköns IF, Skönviks IF och Skönvik-Sunds IF. Åtta år efter starten var det dags för det första namnbytet - Sund IF och Skönviks IF slogs samman och tog det "neutrala" namnet Sköns IF. Under många år hette föreningen allt annat än Sund IF, men 23 januari 1965 blev det Sund IF igen och det är det namnet som gäller än idag. Föreningen har under alla dessa år inte bara sysslat med fotboll, till exempel har även skidor, friidrott och orientering förekommit. 1973 startades även damfotboll i föreningen. Under ett antal år i början av 2000-talet kämpade damlaget i division 2 med ambition att ta sig upp i division ett och etablera sig som den ledande damföreningen i distriktet.

Under många år var Flodbergsudden föreningens idrottsplats. Innan den fanns tvingades man hyra hemmaplan av närliggande föreningar. I ett samarbete med Sunds AB kunde man under 30-talet påbörja vad som idag är Flodbergs IP. Detta utfördes som AK-arbete tillsammans med frivillig arbetskraft från medlemmar i föreningen. 1934 var Flodbergs IP klar, men den blev inte klar för spel förrän året efter. Idag utnyttjar föreningen Malands IP som matchplan för representationslagen. Flodbergs IP används främst som träningsplan och matchplan för ungdomslag.

Publikrekordet på Maland, 1 903 personer, sattes den 27 maj 2004 när Sunds IF:s damer mötte Umeå IK i Svenska cupen.

2010 vann herrlaget Division 4 Medelpad och avancerade därmed till Division 3 Södra Norrland. Även damlaget lyckades avancera från damernas Division 3 Medelpad till damernas Division 2 Södra Norrland.

Dräkt (Herrar)[redigera | redigera wikitext]

Hemma: Röd tröja / Röda shorts / Vita strumpor

Borta: Neon gul / Neon gula shorts / Neon gula strumpor

Dräkt (Damer)[redigera | redigera wikitext]

Hemma: Röd tröja / Röda shorts / Röda strumpor

Borta: Vit tröja / Vita shorts / Vita strumpor

Spelare som representerat Sund IF[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]