Sundbybergs IK

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sundbybergs IK
HemortSundbyberg, Sverige Sverige
Aktiv9 april 1893-
VerksamhetBordtennis
Bowling
Friidrott
Fotboll
Innebandy
Ishockey
Konståkning
Längdskidåkning
Orientering
Parasport
Tidigare verksamhetBandy
Simning

Sundbybergs Idrottsklubb, känd som Sundbybergs IK eller SIK, är en idrottsförening i Sundbyberg som har tio sektioner och enligt klubben själva cirka 4 000 medlemmar.[1]

I fotboll har klubben spelat 22 säsonger i Sveriges näst högsta serie, senast 1969.

Det mest kända idrottaren som representerat klubben är fotbollsspelaren Stefan Rehn, som sedan gick till Djurgårdens IF. Sundbybergs IK har spelat en säsong i Damallsvenskan, vilket man gjorde säsongen 2000.[2] Damfotbollslaget lades dock ned 2001 på grund av spelarbrist, men återuppstod samma år. Fotbollslagen spelar på Sundbyberg IP. Herrlaget i fotboll tränas av Zoran Lukić. SIK är också en av de mest framstående bowlingklubbarna i Sverige. Friidrottssektionen har en framgångsrik ungdomsverksamhet. Skidsektionen är Sveriges näst största skidklubb efter IFK Mora och har på senare tid börjat etablera sig i Sverigetoppen. Största framgångarna hittills är ett SM-guld i damjuniorernas stafett, i laget ingick Christina Lövald-Hellberg, Märta Larsen och Lisa Larsen. Lisa Larsen har även flera individuella medaljer.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Klubben bildades den 9 april 1893 av ett gäng ynglingar som hade samlats på ett kafé i Sundbyberg. Den som tog initiativet till detta var Gustaf Hammarin och han hade skickat runt en lista bland sina kompisar, där de som ville bilda en "Gymnastik och Atletsklubb" kunde skriva upp sitt namn. Listan och protokollet över mötet finns bevarade i Sundbybergs IK:s arkiv. Klubben har spelat i Sveriges högsta serie i bandy säsongerna 1948, 1951 och 1953.

Sektioner[redigera | redigera wikitext]

De sektioner som nu finns i Sundbybergs IK är:

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Historik”. Sundbybergs IK. http://www8.idrottonline.se/SundbybergsIK/Klubben/Historik/. Läst 12 januari 2012. 
  2. ^ Jimmy Lindahl (24 februari 2004). ”Maratontabell för högsta damserien 1978-2003”. Bolletinen. http://www.bolletinen.se/sfs/pdf/stat_d_maraton_1978_2003_maratontab_f_hogsta_damserien.pdf. Läst 14 oktober 2013.