Hoppa till innehållet

Super Smash Bros. (datorspelsserie)

Från Wikipedia
Super Smash Bros.
Super Smash Bros.
Super Smash Bros.
Information
UtvecklareHAL Laboratory
Sora
Namco Bandai
UtgivareNintendo
GenreFighting
Plattform(ar)Nintendo 64, Nintendo Gamecube, Wii, Nintendo 3DS, Wii U, Nintendo Switch
Första spelSuper Smash Bros.
21 januari 1999
Senaste spelSuper Smash Bros. Ultimate
7 december 2018
Antal spel5
Webbplatswww.smashbros.com

Super Smash Bros. (SSB), känt i Japan som Dairantō Smash Brothers (大乱闘スマッシュブラザーズ Dairantō Sumasshu Burazāzu?), är en serie av crossoverfightingspel skapad av Nintendos utvecklingsstudio HAL Laboratory. Serien består av spelen:

Allmänt[redigera | redigera wikitext]

Spelen påminner mycket om varandra både till utseendet och spelsättet. Allihopa är 2D-slagsmålsspel som rent tekniskt utspelar sig i 3D. Antalet spelare kan variera från en till fyra. Alla deltagare väljer varsin figur ur Nintendos spelserier. Vissa figurer har dock figurerat i spel som inte är skapade av Nintendo, som till exempel Pikachu och Lucario som ursprungligen skapades av Game Freak till spelet Pokemon. Gemensamt för alla figurer är dock att det är Nintendo som äger rättigheterna för dem, med ett fåtal undantag: Solid Snake från Metal Gear, Sonic från Sonic the Hedgehog, Mega Man från Mega Man-serien och Pac-Man finns bland figurerna i de två senaste spelen. Rättigheten till de varumärkena ägs av Konami, Sega, Capcom respektive Namco.

Upplägg[redigera | redigera wikitext]

I jämförelse med traditionella slagsmålsspel, där målet bara är att tömma motståndarens livmätare, framstår Super Smash Bros.-spelens upplägg klart mer avancerat. Målet är här att utdela så mycket skada att motståndaren skickas utifrån banan. Varje gång en figur träffar en annan med ett slag, en projektil eller något annat som kan skada byggs offrets skademätare på. Skademätaren börjar på noll procent och stiger ju mer stryk figuren tar. Mätarens tak är 999 procent; det är dock otroligt ovanligt att någon når detta värde. Ett vanligt värde på mätaren när man dör är snarare något hundratal. Ju högre värde på mätaren, desto längre slungas figuren iväg vid en träff. Det enda sättet att döda en spelare är att slunga den utanför banan. Att ens figur har hamnat utanför kanten betyder dock inte att man förlorat, eftersom figurernas förmåga att göra dubbelhopp (eng. "mid-air jumps"), dvs. hopp i luften, ofta räddar dem.

Spelsätt[redigera | redigera wikitext]

Både Super Smash Bros., Super Smash Bros. Melee och Super Smash Bros. Brawl kan spelas på en mängd olika sätt, alla dessa kan dock delas in singleplayer och multiplayer. Allt som kan spelas i multiplayer kan även spelas i singleplayer eftersom man kan ersätta alla mänskliga spelare med spelets datorstyrda spelare, i spelet benämnda som coms (plural av com). Till att börja med finns time och stock. Båda dessa kan spelas såväl i singleplayer som multiplayer och med eller utan lag.

I time ska spelarna försöka få så många poäng som möjligt under en viss förutbestämd tid. Poängen fås genom att slå ut andra spelare och förloras genom att själv falla ut. Under spelets gång kan man inte se sina egna poäng (detta går dock med en upplåsning i Melee).

I stock har istället alla spelare ett förutbestämt antal liv, och när de är slut är det slut för denna spelaren. Siste spelaren som är kvar vinner.

Utöver dessa två finns Classic Mode, som endast är spelbart i singleplayer. I detta spelläge färdas man över ett bräde mellan "banor". Banorna kan se olika ut, det kan till exempel vara en vanlig match mot en com, ett måltavletest där man ska förstöra ett antal tavlor inom en viss tid eller ta sig till målet på en klassisk plattformsinspirerad bana (något som bara förekommer i Melee).

Detta är de vanligaste spelsätten de båda spel som släppts än så länge, Melee innehåller dock betydligt fler andra än Super Smash Bros.. Av dessa är Tournament Mode och Special Melee de mest framstående. Tournament Mode är ett turneringsläge där man kan spela stora turneringar eller playoffs mot vänner (eller fiender) eller coms. Special Melee är en samling varianter på standardläget, som nästan alla går att kombinera med Time och Stock. Det kan till exempel vara Giant Melee, där alla figurer blir större än vanligt, eller Slow-motion Melee, där allt går i slowmotion.

Kontroll[redigera | redigera wikitext]

Till skillnad från vanliga slagsmålsspel där man ofta behöver lära sig långa knappkombinationer för att komma någon vart har Super Smash Bros.-spelen ett mycket enkelt kontrollschema. I princip alla attacker utförs genom att styrspaken dras åt ett håll (alternativt inget håll alls) och att en knapp trycks in. Med hjälp av A-knappen utförs standardattackerna som består av slag och sparkar. Den kan också användas för att göra en s.k. smash, en extra hård attack (som gett serien dess namn) genom att spaken dras exakt samtidigt som knappen trycks in. B-knappen i kombination med styrspaken gör figurernas specialattack, ofta något mer spekakulärt som Samus armkanonsskott eller Marios eldbollar. Dessa är grunderna och de är jämförelsevis väldigt lätta att träna in.

Spelbara figurer[redigera | redigera wikitext]

Av de figurer som medverkar i Super Smash Bros.-serien finns huvudsakligen två kategorier. Dels finns det de som finns tillgängliga sedan start, men även de som kräver att särskilda mål uppfylls för att bli spelbara – så kallade upplåsbara figurer. I Super Smash Bros. for Nintendo 3DS och Wii U och Super Smash Bros. Ultimate så kan man även köpa och ladda ner fler karaktärer än vad som ursprungligen fanns i spelet.

Figur SSB Melee Brawl 3DS/ Wii U Ultimate[2] Spelserie
Banjo & Kazooie DLC Banjo-Kazooie
Bayonetta DLC Bayonetta
Bowser Super Mario
Bowser Jr. Super Mario
Byleth DLC Fire Emblem
Captain Falcon F-Zero
Chrom Fire Emblem
Cloud DLC Final Fantasy
Corrin DLC Fire Emblem
Daisy Super Mario
Dark Pit Kid Icarus
Dark Samus Metroid Prime
Diddy Kong Donkey Kong
Donkey Kong Donkey Kong/Super Mario
Dr. Mario Super Mario
Duck Hunt Dog Duck Hunt
Falco Star Fox
Fox Star Fox
Ganondorf The Legend of Zelda
Greninja Pokémon
Hero DLC Dragon Quest
Ice Climbers Ice Climber
Ike Fire Emblem
Incineroar Pokémon
Inkling Splatoon
Isabelle Animal Crossing
Jigglypuff Pokémon
Joker DLC Persona
Kazuya DLC Tekken
Ken Street Fighter
King Dedede Kirby
King K. Rool Donkey Kong Country
Kirby Kirby
Link The Legend of Zelda
Little Mac Punch-Out!!
Lucario Pokémon
Lucina Fire Emblem
Lucas DLC Earthbound (Mother)
Luigi Super Mario
Mario Super Mario
Marth Fire Emblem
Mega Man Mega Man
Meta Knight Kirby
Mewtwo DLC Pokémon
Mii ?
Min Min DLC ARMS
Mr. Game & Watch Game & Watch
Ness Earthbound (Mother)
Pac-Man Pac-Man
Palutena Kid Icarus
Peach Super Mario
Pichu Pokémon
Pikachu Pokémon
Pikmin & Olimar Pikmin
Piranha Plant DLC Super Mario
Pit Kid Icarus
Pokémon Trainer[a][b] Pokémon
Pyra / Mythra DLC Xenoblade Chronicles
Richter Castlevania
Ridley Metroid
R.O.B. Robot Series
Robin Fire Emblem
Rosalina & Luma Mario
Roy DLC Fire Emblem
Ryu DLC Street fighter
Samus Metroid
Sephiroth DLC Final Fantasy
Sheik[c] The Legend of Zelda
Shulk Xenoblade
Simon Castlevania
Snake Metal Gear
Sonic Sonic the Hedgehog
Sora DLC Kingdom Hearts
Steve DLC Minecraft
Terry DLC Fatal Fury
Toon Link The Legend of Zelda
Villager Animal Crossing
Wario Wario
Wii Fit Trainer Wii Fit
Wolf Star Fox
Yoshi Yoshi/Super Mario
Young Link The Legend of Zelda
Zelda The Legend of Zelda
Zero Suit Samus[d] Metroid
Totalt 12 26 37 55 89
Fotnoter
  1. ^ Pokémon Trainer stannar i bakgrunden medan spelaren tar direkt kontroll över antingen Squirtle, Ivysaur eller Charizard. Spelaren kan välja vilken Pokémon den vill starta med och kan byta mellan dem under strid.
  2. ^ I Super Smash Bros. for Nintendo 3DS och Wii U är Charizard en spelbar karaktär, men Squirtle och Ivysaur är inte spelbara.
  3. ^ I Super Smash Bros. Melee kan Zelda transformeras till Sheik genom att använda hennes ned-B-attack. Man kan även starta matchen som Sheik genom att hålla A-knappen nedtryckt från att man väljer bana. I Super Smash Bros' Brawl kan man också förvandlas mellan Zelda och Sheik under matchen, och hon är dessutom även valbar inom Zeldas figurikon på figurvalsmenyn. I Super Smash Bros. for 3DS and Wii U är Zelda och Sheik separata karaktärer och det går inte att förvandla sig mellan dem.
  4. ^ I Super Smash Bros. Brawl kan man växla mellan Samus och Zero Suit Samus genom att göra en Final Smash. Zero Suit Samus kan också väljas direkt inför strid genom att man väljer Samus och håller ned Z-knappen (om man spelar med Nunchuck) från att man valt karaktär fram tills att man väljer bana. Man kan också gå från Samus till Zero Suit Samus under en match genom att snabbt göra upp-hån, ned-hån, upp-hån. För mer info om hur man kan växla från Samus till Zero Suit Samus i Brawl, se supersmashbros.wikia.com. I Super Smash Bros. for 3DS and Wii U är Samus och Zero Suit Samus separata karaktärer och det går inte att förvandla sig mellan dem.

Referenser[redigera | redigera wikitext]