Supersaurus

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Supersaurus
Status i världen: Fossil
Stratigrafisk utbredning: övre Jura
Supersaurus dinosaur.png
Supersaurus, rekonstruktion
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Kräldjur
Reptilia
Underklass Diapsider
Diapsida
Infraklass Härskarödlor
Archosauria
Överordning Dinosaurier
Dinosauria
Ordning Ödlehöftade dinosaurier
Saurischia
Underordning Sauropodomorpher
†Sauropodomorpha
Infraordning Sauropoder
†Sauropoda
Familj Diplodocidae
Släkte Supersaurus
Vetenskapligt namn
§ Supersaurus
Auktor Jensen, 1985
Art
Hitta fler artiklar om djur med

Supersaurus ("Superödla") är det vetenskapliga namnet på en av de största och längsta dinosaurier som någonsin hittats och blivit vetenskapligt beskriven. Supersaurus levde i Nordamerika för 150-145 miljoner år sedan. Släktet Supersaurus tillhörde ordningen Sauropoder och var medlem i familjen Diplodocider. Liksom alla andra Sauropoder var den en fyrfotad växtätare.

När Supersaurus först hittades 1972 trodde man att dinosaurien var en jättelik Brachiosaurid, det vill säga tillhörde samma sauropodfamilj som den välkända Brachiosaurus som fram till dess hade varit den största kända dinosaurien. Senare fynd har emellertid visat att Supersaurus i själva verket var en diplodocid, det vill säga nära släkt med till exempel Diplodocus och Apatosaurus. Hittills har bara en art beskrivits inom släktet - Supersaurus viviane.

Ofta är det mycket svårt och avgöra exakt hur stora de största dinosaurierna verkligen var då kompletta dinosaurieskelett är mycket sällsynta, vilket i högsta grad gäller de riktigt stora dinosaurierna De flesta bedömningarna idag beräknar att Supersaurus var 35-40 meter lång och vägde ca 50 ton. Ett jättelikt skulderblad som hittades 1972 var nästan 2 meter långt. Den i detta sammanhang relativt "låga" vikten förklas av att Supersaurus var betydligt lättare byggd än till exempel Argentinosaurus och Brachiosaurus. Argentinosaurus som också beräknas ha blivit ca 40 meter lång beräknas ha vägt ca 100 ton.

Som andra diplodocider hade Supersaurus en mycket lång hals och svans. Trots storleken kunde djuret, liksom andra Diplodocider resa sig på bakbenen för att beta högt uppe i träden. Det finns ingenting som tyder på att Supersaurus inte var ett flockdjur som andra sauropoder och som alla andra dinosaurier la djuren ägg.

Se även[redigera | redigera wikitext]