Surbrunnsgatan

Från Wikipedia
Version från den 26 januari 2016 kl. 15.16 av Fluffbot (Diskussion | Bidrag) (Datumstämplar mall Mall:Enligt vem)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Surbrunnsgatan västerut i höjd med Tulegatan
Surbrunnsgatan i höjd med Birger Jarlsgatan och Clas på Hörnet

Surbrunnsgatan är en gata i stadsdelarna Östermalm och Vasastaden i Stockholms innerstad. Den är en parallellgata till Odengatan och sträcker sig från Valhallavägen på Östermalm till Norrtullsgatan i Vasastan. På Surbrunnsgatan 20 ligger den klassiska krogen Clas på Hörnet och där Surbrunnsgatan korsar Sveavägen, ett ingenmansland [enligt vem?] mellan Sibirien och Birkastaden, ligger det av TV-serien K-märkt uppmärksammade caféet Valand.

Historik

Namnet Surbrunnsgatan har den av att det här förr fanns en surbrunn, vars vatten ansågs vara både "hälsogifvande och nyttigt i flerehanda sjukdomar", särskilt myrsyran skulle vara bra för reumatiker. Den brunn som gett gatan dess namn omtalas som Norremalms Sur-brunn af Capellanen vid S:t Olof, Petter Muhr, på en ytterst i församlingen, vid Surbrunns-gatan, upptagen ödeplats, först uppfunnen och efter hans död 1691 af staden inlöst. 1767 skadas källådern och då upphör själva brunnsdrickningen, men efter det att källan sinat åkte man fortfarande hit, men då bara för nöjes skull, men 1902 tar även detta lilla nöje slut, för då brinner fastigheten.

Redan 1710 får gatan namnet Surbrunnsgatan, dock förekommer under 1800-talet även Stora Surbrunnsgatan och då kallas nuvarande Tulegatan för Lilla Surbrunnsgatan. Men vid namnrevisionen 1885 återfår och fastslås namnet Surbrunnsgatan.

Dr. Arthur Hazelius (Skansens grundare) barndomshem låg på Surbrunnsgatan 9 (45 med dagens numrering). Huset omvandlades 1865 till Asylet för Pauvres Honteux. På 1920-talet flyttades det till Skansen och finns idag att beskåda som Hazeliushuset.[1]

Stand Up Comedy Klubben började 1989 uppträda på Norra Brunn på Surbrunnsgatan, och därmed skapades svensk ståuppkomik.

Se även

Källor

Noter

  1. ^ Selling, Gösta (1926). Den Fritziska sidenvävaregården. Artur Hazelius' födelsehus ; 1. Stockholm. Libris 3045767. http://runeberg.org/fataburen/1926/0124.html 

Externa länkar