Svärfamilj

Från Wikipedia

Med svärfamilj avses vanligen någons makes eller makas föräldrar och syskon.

Svärföräldrar[redigera | redigera wikitext]

Svärföräldrar är någons makes eller makas föräldrar. De kallas svärfar och svärmor. Svärmödrar brukar i film och litteratur, särskilt i serier och skämtteckningar, framställas som osympatiska. Relationen till svärmor tillhör de omtalade släktskapsrelationerna i skämthistorier och nidvisor, vars grund sannolikt är att relationen i sig rymmer en potentiell generationskonflikt och i viss mån en intressemotsättning. En känd svärmor av den osympatiska typen är seriefiguren Kronbloms svärmor och Enos Porks lika osympatiska svärmor Mamma Packer i den tecknade serien Ernie av Bud Grace.

Svärdöttrar och svärsöner[redigera | redigera wikitext]

Svärdotter är makan till en persons barn. För makan till en persons son används även benämningen sonhustru.

Svärson eller måg är maken till en persons barn. Mågämne är en skämtsam och dialektal benämning på en, ofta tonårig, avkomlings (möjliga) pojkvän, friare eller fästman. Förr betydde måg manlig släkting genom ingifte, och kunde således även beteckna svärfar (hustrus far) eller svåger (systers make).

Svåger och svägerska[redigera | redigera wikitext]

Svåger är en persons makes eller makas bror eller en persons syskons make. Svägerska är en persons makes eller makas syster eller en persons syskons maka.

Se även[redigera | redigera wikitext]