Svalan (opera)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Operor av Giacomo Puccini
Giacomo Puccini
Affisch till föreställningen i Bologna 1917.

Svalan (italienska: La rondine) är en opera i trer akter med musik av Giacomo Puccini. Librettot av Giuseppe Adami bygger på en tysk förlaga Die Schwalbe av Alfred Maria Willner och Heinz Reichert.


Historia[redigera | redigera wikitext]

Hösten 1913 fick Puccini i uppdrag av Carlstheater i Wien att komponera en operett. Puccini var emellertid inte intresserad av operetter, men ändå villig att skriva en komisk opera, fast utan talad dialog och i samma stil som Rosenkavaljeren. Så blev fallet och arbetet pågick med varierande intensitet under två år och avslutades våren 1916.

Den planerade premiären i Wien blev inte av, på grund av krigsutbrottet och operan hade urpremiär på Grand Théâtre de Monte Carlo den 27 mars 1917. Men trots ett varmt mottagande av publik och press blev operan ingen succé. Puccini var missnöjd och gjorde tre olika omarbetningar 1917, 1920 och 1921, med två helt olika slut, men avled innan han hunnit bestämma sig slutgiltigt.

Den andra versionen hade premiär i Palermo 1920. Partituret till version tre hade delvis förstörts vid en flygbombning av arkivet under andra världskriget och fick återskapas med hjälp av förefintliga piano- och vokalarrangemang. Först 1994 var den restaurerad och kunde uppföras i Turin med premiär den 22 mars 1994. Den har därefter uppförts av en lång rad operahus.

Personer[redigera | redigera wikitext]

Roll Röstläge Rollbesättning vid urpremiären 27 mars 1917
(Dirigent: Gino Marinuzzi)
Magda de Civry sopran Gilda dalla Rizza
Lisette, hennes jungfru sopran Ines Maria Ferraris
Ruggero Lastouc tenor Tito Schipa
Prunier, en poet tenor Francesco Dominici
Rambaldo Fernandez, Magdas beskyddare baryton Gustave Huberdeau
Périchaud barytone / bas
Gobin tenor
Crébillon bas/baryton
Rabonnier baryton
Yvette sopran
Bianca sopran
Suzy mezzo-sopran
En butler bas
En röst sopran
Medlemmar ur borgerskapet, studenter, målare, elegant klädda damer och herrar, blomsterflickor och dansande flickor, kypare.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Operan utspelar sig i Paris och Nice vid mitten av 1800-talet. Det är en lättviktig komedi med romantiska förvecklingar.

Välkända arior[redigera | redigera wikitext]

Akt 1. Chi il bel sogno di Doreta (Magda). Akt 2. Ore dolci e divine (Magda).

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia