Svalbon

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Skål med svalbosoppa

Svalbon (ätliga), är benämning på redena av den i Indien, Indonesien och Australien levande salanganen, Aerodramus fuciphagus, som bygger sina bon i klippväggarna och berghålor av sekret, som utsöndras av deras starkt utvecklade spottkörtlar.

Sekretet stelnar till en genomskinlig, vitaktig eller brun, gummiliknande massa. Redena har en storlek av ett halvt hönsägg och väger ca 10 gram. Då fågelboet upplöses i vatten blir massan geléaktig.

Svalbosoppa[redigera | redigera wikitext]

Den svalbosoppa som tillreds av denna massa har månghundraåriga traditioner i det kinesiska köket och är idag en exklusiv och mycket dyr delikatess. I Hongkong betingar en skål äkta svalbosoppa ett pris av 200 – 700 kr.

Efter fåglarnas häckningsperiod samlas boredena in och säljs efter rensning till restauranger, som tillreder soppan på kycklingbuljong.

Hälsodryck[redigera | redigera wikitext]

I Kina har extrakt av svalbo använts som hälsodryck i tusentals år. Svalbo innehåller proteiner, kolhydrater och fibrer samt järn, kalcium, kalium och magnesium och sägs bland annat stärka blodet och därmed vara bra för hyn.

Stor efterfrågan och höga priser har under senare år[när?] lett till stor exploatering av svalbona vilket medfört att salanganfågeln uppförts på listan över utrotningshotade arter.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Meyers varulexikon, Forum, 1952

http://se.radio86.com/mat/delikatesser-pa-fagelbo[död länk]