Svaneholms borgruin, Östergötland

Ruinen efter kärntornet.

Svaneholms borgruin är en ruin som är belägen på en udde i Kilarpesjön i Västra Hargs socken i Mjölby kommun i Östergötland.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Borgområdet är cirka 120 x 120 meter stort och består av rester av ett runt kärntorn med omgivande mur samt vallgrav och yttre vall.

Borganläggningen ligger på en platå innanför vallgraven. Muren är kallmurad och cirka 5–6 meter bred. Platån är här till stor del täckt av rasmassor från tornet. Kärntornet är beläget i anläggningens östra del och är uppfört i skalmursteknik, dess utvändiga diameter är cirka 18 meter.

Vallgraven som omger platån är 10–20 meter bred.

Sjön är sänkt och borgen kan förr ha legat på en ö.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Borgen anlades antagligen på 1360-talet och besattes av en tysk styrka tillhörig Albrekt av Mecklenburg år 1364. Troligen uppfyllde borgen därefter inte någon funktion, utan fick förfalla.

Ett annat namn på platsen är Garpe slott, då garpar förr syftade på tyskar.

I dag[redigera | redigera wikitext]

Platsen är inte arkeologiskt undersökt, men bland annat lär någon ha funnit ett sigill med en fyrstyckad sköld, som sannolikt har tillhört Ivar Nilsson (Ivar Nilssons ätt) (1300-talet – 1417), svensk riddare och riksråd, samt lagman i Östergötland, i vilken egenskap han bör ha besökt borgen.

Borgruinen från öster.

Källor[redigera | redigera wikitext]