Svarta blocket

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Del av svart blocket under en antikrigsdemonstration i Washington D.C. 2003.

Svarta blocket är en benämning, främst från media på maskerade, ofta anarkistiska, demonstranter. Begreppet blev känt efter kravallerna i Seattle 1999 och ännu mer etablerat i Sverige efter Göteborgskravallerna 2001.

Det svarta blocket är egentligen ett diffust begrepp och avser egentligen inte på några egentliga organisationer eller personer med specifik politisk tillhörighet. Begreppet härstammar från att vissa demonstranter har varit maskerade och klätt sig i svart.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Tyskt ursprung[redigera | redigera wikitext]

Det svarta blocket i Tyskland uppkom i samband med demonstrationerna mot byggnationen av kärnkraftreaktorn i Brokdorf 1980. Polisen gick då till attack mot de demonstranter som ockuperat Hafenstraße i Hamburg och Kreuzberg i Berlin. Demonstranterna hade där upprättat ett slags basläger med egna institutioner och kollektiv livsstil. Detta föregicks av polisattacken i juni 1980 mot de 5000 aktivister som "slagit läger" i Gorleben, Wendland och de massarresteringar som Berlins stadsregering och andra myndigheter gjorde under den därpå följande vintern. Aktivisterna svarade då med att ockupera nya ställen, då de blev borttvingade från de gamla.


Denna artikel är helt eller delvis baserad på engelska wikipedia.