Svarthuvad vireo

Från Wikipedia
Svarthuvad vireo
Status i världen: Nära hotad[1]
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningTättingar
Passeriformes
FamiljVireor
Vireonidae
SläkteVireo
ArtSvarthuvad vireo
V. atricapilla
Vetenskapligt namn
§ Vireo atricapilla
AuktorWoodhouse, 1852
Utbredning
Synonymer
Vireo atricapillus
Hitta fler artiklar om fåglar med

Svarthuvad vireo[2] (Vireo atricapilla) är en liten fågelart i familjen vireor hemmahörande i USA och Mexiko.[3]

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Den svarthuvade vireon är en runt tolv centimeter stor sångfågel, minst av alla vireor som förekommer i USA. Den är den enda vireo där könen skiljer sig åt i utseende.[4] Vidare är arten den enda där hanarna tar två år på sig innan de nått adult dräkt.[4] Adulta hanar är olivgröna på ovansidan och vit undertill med svaga gula sidor. Hjässan och den övre halvan av huvudet är svart med en partiellt vit ögonring. Irisen är brunröd och näbben är svart. Honor är mattare i färgen än hanarna och har en skiffergrå hjässa och underdelar med gröngula inslag. Ettåriga hannar är ett mellanting i färger mellan adulta hanar och honor.

Utbredning och levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Fågeln häckar från Kansas till norra Mexiko (Coahuila) i låg buskmark. Vintertid flyttar den så långt söderut som till Guerrero.[3] Den behandlas som monotypisk, det vill säga att den inte delas in i några underarter.

Häckning[redigera | redigera wikitext]

Fågeln bygger boet i buskiga områden med skingrade träd. Hanen och honan hjälper varandra i par med att bygga nästet och att ruva. Honan ruvar ungarna medan hanen förser med den mesta maten. Vanligtvis läggs tre eller fyra ägg. Ruvningstiden är från 14 till 17 dagar. Hanen tar hand om de flesta flygfärdiga ungarna, medan honan bygger nytt bo, ibland tillsammans med en annan hanne. Häckande par kan få fler än en kull per häckningssäsong.

Föda[redigera | redigera wikitext]

Dessa fåglar är insektsätande, där skalbaggar och larver utgör en stor del av dieten.

Status och hot[redigera | redigera wikitext]

Svarthuvad vireo har försvunnit från stora delar av utbredningsområdet i norr till följd av habitatförstörelse och boparasitism av brunhuvad kostare.[4] Fram till 2019 betraktades den som hotad av internationella naturvårdsunionen IUCN, men nya studier gör gällande att minskningen har avtagit, varför den numera getts en lägre hotstatus, nära hotad.[1] Världspopukationen uppskattas till mellan 10.000 och 20.000 vuxna individer.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, 8 november 2008.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] BirdLife International 2019 Vireo atricapilla . Från: IUCN 2019. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2019.3. Läst 23 december 2019.
  2. ^ Sveriges ornitologiska förening (2017) Officiella listan över svenska namn på världens fågelarter, läst 2017-02-14
  3. ^ [a b] Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2016) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 2016 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2016-08-11
  4. ^ [a b c] Black-capped Vireo Faktablad om svarthuvad vireo på allaboutbirds.org

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]