Svarthuvudbröderna

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Svarthuvudbröderna
Brödraskapets vapen med Helige Mauritius
Syfte/fokusHandels- och försvarsförbund
Välgörenhet
Verksamhet inom konst och kultur
PlatsReval, Riga
Betjänad regionLivland

Svarthuvudbröderna (lettiska: Melngalvju brālības eller Melngalvji, estniska: Mustpeade vennaskond, tyska: Bruderschaft der Schwarzhäupter) var ett brödraskap bildat av ogifta handelsmän i Livland på 1300-talet. På brödraskapets vapen fanns en avbildning av det moriska helgonet Mauritius. Svarthuvudbrödernas gille var både ett handelssällskap och ett försvarsförbund.

Enligt legenden uppstod intressegemenskapen när en grupp utländska handelsmän gick samman och deltog i försvaret av Reval under det estniska upproret 1343. De första skriftliga uppgifterna om sammanslutningen är från 1400.

En motsvarande intressegemenskap fanns också i Riga, som var en huvudort i Livland. Svarthuvudbrödernas hus i Riga, Melngalvju nams, omnämns i skrift redan 1334.

Som en del av sin verksamhet åtog sig Svarthuvudbröderna att sätta upp ett kavalleriförband till städernas försvar. Betydelsen av denna verksamhet minskade efter Stora nordiska kriget, då Ryska imperiet erövrade Livland. På senare tid inriktade sällskapet sin verksamhet mer och mer mot välgörenhet, olika sociala och kulturella arrangemang samt samlande av konstskatter.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Översättning[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]