Svavelhexafluorid

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Svavelhexafluorid
MolekylmodellStrukturformel
Systematiskt namnHexafluorosulfan
Övriga namnElagas, Esaflon
Kemisk formelSF6
Molmassa146,06 g/mol
UtseendeFärglös gas
CAS-nummer2551-62-4
SMILESFS(F)(F)(F)(F)F
Egenskaper
Densitet6,17 × 10-3 g/cm³
Kokpunkt-64° °C
Faror
NFPA 704

NFPA 704.svg

0
1
2
 
SI-enheter & STP används om ej annat angivits

Svavelhexafluorid (SF6) är en oorganisk, färglös, luktfri, och icke-brännbar växthusgas. SF6 har en oktaedrisk geometri, bestående av sex fluoratomer bundna till en central svavelatom. Det är en hypervalent molekyl. Som många andra opolära gaser, löser den sig dåligt i vatten men är löslig i opolära lösningsmedel. Den transporteras generellt som en flytande komprimerad gas.

Svavelhexafluourid är den starkaste växthuseffekten av alla kända ämnen. Det är cirka 22 800 gånger mer potent än samma mängd koldioxid. Och: när det väl har kommit in i atmosfären tar det mer än 3000 år för SF6 att sönderfalla igen och bli ineffektiv.

Svavelhexafluorid, eller SF6, används i stor utsträckning inom elindustrin för att förhindra kortslutningar och olyckor. Det är ett effektivt isoleringsmaterial för mellan- och högspänningsinstallationer som i stor utsträckning används inom stora vindkraftsindustrin till elektriska transformatorstationer.


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Sulfur hexafluoride, tidigare version.