Sveden, Solna kommun

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser med samma namn, se Sveden (olika betydelser).
Sveden
Tidigare namn Dahlkarlstorp
Sven Anders torp
Län Stockholms län
Kommun Solna kommun
Färdigställande ?
Riven år 1966

Sveden tidigare kallad Dahlkarlstorp och Sven Anders torp, var en gård i dagens Bergshamra, Solna kommun, som är känd sedan 1600-talet.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Sveden tillkom troligen under 1600-talet och kallades först Dahlkarlstorp. Det var då ett torp under Bergshamra gård. Under 1700-talet fick det sitt nuvarande namn och lades under Ulriksdals slott. När det återfinns på en karta från 1827 har det blivit ståndsmässigt bebyggt med en stor huvudbyggnad och en vackert anlagd park. Sedan staten köpt Bergshamra 1917 förvaltades Sveden av Domänverket, och gården kom att användas som tjänstebostad. 1947 köpte Solna kommun större delen av gårdens marker. 1965 köpte kommunen själva gården och rev den året därpå för att ge plats åt Bergshamraskolans högstadiebyggnad. Senare valde Solna kommun att hyra ut den och idag huserar där Svedenskolan. Kvar finns nu bara en del av den gamla och ståtliga allé som ledde in till gården.

Sommarvillorna[redigera | redigera wikitext]

På 1870-talet byggdes två sommarvillor på Svedens marker i den branta norrsluttningen mot Stocksundet - en enklare, Lilla Sveden, och en mera påkostad, Nedre Sveden. Enligt muntlig tradition ska de ha uppförts under Karl XV:s tid på Ulriksdals slott (1858-72). Vid den tiden fanns också en brygga vid stranden där ångbåten lade till på väg mot Ulriksdal.

Lilla Sveden[redigera | redigera wikitext]

Boningshuset är ett vinkelbyggt trähus med faluröd läkt- och fasspontpanel och vita listverk. Det har ett brett takutsprång med profilerade taksparrar. En stor öppen snickarglädjeveranda med balkong vetter ut med Edsviken i norr. Huset består av en äldre timmerstuga som runt sekelskiftet förhöjts och byggts till med en vinkel åt söder. Till Lilla Sveden hör också två små faluröda uthus samt ett lusthus. Huset består av en äldre del möjligen en timmerstuga, som kring år 1900 har förhöjdts och har tillbyggts i vinkel mot sydväst, huset renoverades interiört ca 1975.[1]

Nedre Sveden[redigera | redigera wikitext]

Nedre Sveden var en snickarglädjevilla med två rikligt glasade flygelpartier ut mot sjösidan åt norr. Huset var klätt med gulmålad liggande fasspontpanel och hade ett våningsband i form aven uddlist. Taket hade breda utsprång och rikt profilerade sparrändar. Fönstren var krysspröjsade och snickerierna vitmålade. Enligt traditionen ska Karl XV:s livmedikus ha byggt huset. När det tilläggsisolerades hittades fastklistrade tidningar från 1870.

Nedre Sveden förstördes helt i en brand våren 1989. Husets ägare ville bygga upp en kopia, men kommunens byggnadsnämnd beslutade att inte bevilja bygglov för ett återuppförande av byggnaden.

Se även[redigera | redigera wikitext]Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]