Hoppa till innehållet

Svedmyra (tunnelbanestation)

Svedmyra
Svedmyra tunnelbanestation
Stationsinformation
KommunStockholms kommun (Söderort)
TunnelbanaStockholms tunnelbana
Invigd9 september 1951
Kapacitet
Antal spår2 st
Antal plattformar1 st
Antal passagerare2 500/vardagsdygn[1]
Förbindelser
LinjeGröna linjen
Läge
Avstånd från Slussen5,2 kilometer
StationssignaturSVM
Föregående stationSockenplan
Efterföljande stationStureby
Linjekarta

Svedmyra är en station i Stockholms tunnelbana som trafikeras av T-bana 1 (gröna linjen) och ligger mellan stationerna Sockenplan och Stureby. Trots namnet ligger den inte i stadsdelen Svedmyra utan i Stureby i Söderort inom Stockholms kommun.

Stationen ligger vid Tussmötevägen mellan Öknebovägen och Stureby sjukhem vid Svedmyraplan. Avståndet till station Slussen är 5,2 kilometer. Från entrén sett går spåret till vänster till Hässelby strand medan spåret till höger går till Hagsätra.

Svedmyra invigdes den 9 september 1951 och har en plattform utomhus. Torgny Larsson gjorde 1991 en 40 meter lång glasskärm med lövträdsblad samt en skulptur på perrongen. En hissvägg kläddes samma år med keramik av Barbro Johansson. Den konstnärliga utsmyckningen kompletterades 2012 med en fondvägg i mosaik i biljetthallen av Torgny Larsson.

Redan 1930 drogs spårvägen Örbybanan förbi och hade hållplats här kallad Svedmyran. Tunnelbanesträckan mellan Globens station och Stureby station följer den gamla spårvägslinjen.

Framtid[redigera | redigera wikitext]

Från cirka 2030 kommer stationen att ligga på Blå linjen istället för på Gröna. Det gäller alla stationer från Sockenplan till Hagsätra. Hagsätragrenen blir då en av Blå linjens grenar i söder. Vid den nya stationen Sofia kommer banan grena sig i Nackagrenen respektive Hagsätragrenen.

Fotogalleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]