Svedmyra (tunnelbanestation)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Stockholm metro symbol.svg Svedmyra
Svedmyra A.jpg
Svedmyra tunnelbanestation
Stationsinformation
Kommun Stockholms kommun (Söderort)
Tunnelbana Stockholms tunnelbana
Invigd 9 september 1951
Kapacitet
Antal spår 2 st
Antal plattformar 1 st
Antal passagerare 2 500/vardagsdygn[1]
Förbindelser
Linje Gröna linjen
Läge
Avstånd från Slussen 4,2 kilometer
Föregående station Sockenplan
Efterföljande station Stureby
Linjekarta
Svedmyra Tunnelbana.png

Svedmyra är en station i Stockholms tunnelbana som trafikeras av T-bana 1 (gröna linjen) och ligger mellan stationerna Sockenplan och Stureby. Trots namnet ligger den inte i stadsdelen Svedmyra utan i Stureby i Söderort inom Stockholms kommun.

Stationen ligger vid Tussmötevägen mellan Öknebovägen och Stureby sjukhem vid Svedmyraplan. Avståndet till station Slussen är 5,2 kilometer. Från entrén sett går spåret till vänster till Hässelby strand medan spåret till höger går till Hagsätra.

Svedmyra invigdes den 9 september 1951 och har en plattform utomhus. Torgny Larsson gjorde 1991 en 40 meter lång glasskärm med lövträdsblad samt en skulptur på perrongen. En hissvägg kläddes samma år med keramik av Barbro Johansson. Den konstnärliga utsmyckningen kompletterades 2012 med en fondvägg i mosaik i biljetthallen av Torgny Larsson.

Redan 1930 drogs spårvägen Örbybanan förbi och hade hållplats här kallad Svedmyran. Tunnelbanesträckan mellan Globens station och Stureby station följer den gamla spårvägslinjen.

Fotogalleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Fakta om SL och länet år 2015” (PDF). Storstockholms Lokaltrafik. 25 oktober 2016. http://www.sll.se/Global/Verksamhet/Kollektivtrafik/Fakta%20om%20SL%20och%20l%C3%A4net/Fakta-SL-Waxholmsbolaget-Fardtjanstent-2015-webb.pdf. Läst 13 mars 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]