Sven

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Denna artikel behandlar mansnamnet Sven, för andra betydelser se Sven (olika betydelser)
Geografisk utbredning över länder där namnet Sven är vanligt (dock utan Island och Färöarna).

Sven, är ett gammalt fornnordiskt substantiv och mansnamn med betydelsen "ung man, yngling". Det finns som runstensnamn, till exempel denna runinskrift: "Djärv och Orökna och Vige och Joger och Gerhjälm, alla dessa bröder lät resa denna sten efter Sven, sin broder. Han blev död på Jylland. Han skulle fara till England. Gud och Guds moder hjälpe hans själ bättre än han förtjänade."[1] Den norska formen är Svein, den danska Svend och den isländska Sveinn. Det engelska ordet och namnet är Swain.

Sven hör till de vanligaste mansnamnen i Sverige. År 1925 låg det på tredje plats bland mansnamnen, och det är fortfarande mycket vanligt som andranamn. Den 31 december 2014 fanns det totalt 107 890 personer i Sverige med namnet, varav 40 402 med det som tilltalsnamn.[2] År 2014 fick 36 pojkar namnet som tilltalsnamn.[3]

Vanliga smeknamn för Sven är Svempa och Svenne, varav det senare även har använts som en benämning såväl för medelsvensson som för etniska svenskar (till skillnad från svenskar med invandrarbakgrund). Sven kan även stavas med W, Swen.

Sven är även namnet på det svenska lagets maskot i de internationella naturvetenskapsolympiaderna.

Namnsdag[redigera | redigera wikitext]

Personer med namnet Sven[redigera | redigera wikitext]

Fiktiva figurer med namnet Sven[redigera | redigera wikitext]

  • Sven Ripa, TV-serien om Bert, engagerad i elevrådet i avsnittet "Klimpen, min allra bästa vän"

Se även[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Upplands runinskrifter 539
  2. ^ Enligt sökning på Statistiska centralbyråns Namndatabas 2015-10-01.
  3. ^ Statistiska centralbyrån, Nyfödda - tilltalsnamn, alfabetisk översikt. Pojknamn 1998-2014 Arkiverad 2 oktober 2015 hämtat från the Wayback Machine., läst 2015-10-01.