Sven-Harrys konstmuseum

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sven Harrys konstmuseum
Sven Harrys konstmuseum 2011a.jpg
PlatsEastmansvägen 10–12, Vasaparken i Stockholm
Våningar ovan jord6
ByggstartApril 2009
Färdigställd23 mars 2011
Bruksarea5 000 m2
ByggherreSven-Harry Karlsson
ArkitektAnna Höglund, Wingårdh Arkitektkontor
EntreprenörFolkhem Produktion AB

Sven-Harrys konstmuseum är ett svenskt konstmuseum och en konsthall vid Eastmansvägen 10 i Vasastaden i Stockholms innerstad..

Allmänt[redigera | redigera wikitext]

Sven-Harrys konstmuseum grundades av Sven-Harry Karlsson och öppnade i mars 2011. Huset är ritat av Wingårdh Arkitektkontor och inrymmer museum, konsthall, museibutik, takterrass med skulpturpark, restaurang, lägenheter och kommersiella lokaler.

Sven-Harrys konstmuseum drivs av Byggmästare Sven-Harrys Konst- och Bostadsstiftelse. Stiftelsen delar oregelbundet ut ett stipendium inom konst, arkitektur och byggnation. VD för stiftelsen och museichef är Dragana Kusoffsky Maksimović sedan 2018.

Konsthall[redigera | redigera wikitext]

Konsthallen, som är på omkring 400 kvadratmeter, är uppdelad i tre större salar, varav två på entréplanet och en på fjärde våningen. En trappa ner ligger ett mediarum där film- och videoprogram visas i anslutning till utställningarna.

Konsthallen har bland andra haft utställningar med Karin Mamma Andersson, Karin Broos, Jan Håfström, Torsten Andersson och Lage Lindell.

Museum[redigera | redigera wikitext]

Butiken.

Museidelen ligger högst upp i byggnaden i den indragna takvåningen. Det är byggt som en kopia av Sven-Harry Karlssons tidigare hem EkholmsnäsLidingö från 1770-talet. Hemmet har återskapats med konst, möbler och mattor från Ekholmsnäs.

I museidelen visas verk av bland andra Carl Fredrik Hill, Helene Schjerfbeck, Ernst Josephson, Edvard Munch, August Strindberg och Anders Zorn. Mattorna på golven är tillverkade av Märta Måås-Fjetterström och möblerna formgivna av bland andra Georg Haupt, Gio Ponti och Åke Axelsson. På takterrassen finns skulpturer av Lena Cronqvist, Eric Grate, Dan Wolgers, Martin Holmgren och Axel Wallenberg.

Museidelen invigdes av prinsessan Christina på Sven-Harrys 80-årsdag 8 december 2011.

Byggnad[redigera | redigera wikitext]

Områdesplanen förordade att en byggnad på platsen skulle ha en fördelning mellan näringsverksamhet och bostäder på 40/60 och vara fem våningar plus en indragen takvåning. Detta var en del i uppgörelsen med Stockholms stad i förhandlingen kring den gamla panncentralstomten på vilken huset är rest.[1][2] Huset är totalt 5 000 kvadratmeter och har 18 lägenheter samt två lokaler för uthyrning utöver konsthallar, museum och restaurang.[3] Byggnaden kostade omkring 150 miljoner kronor att uppföra.[4]

Kommersiell verksamhet och utställningar har placerats i bottenvåningen, i husets kärna i våningarna ovanför och i takvåningen, med lägenheter runt kärnan. Fasaden är klädd med guldskimrande paneler.

Byggnaden uppfördes mellan åren 2009 och 2011 av Sven-Harry Karlsson. Den var en av tio finalister till Årets Stockholmsbyggnad 2012 och hamnade på fjärde plats.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Kulturstipendium[redigera | redigera wikitext]

Stiftelsen delar sedan 2002 ut stipendium om 100 000 kronor till nya lovande konstnärer eller för förtjänstfulla insatser inom arkitektur och byggnation.[5]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Tyst demonstration mot girigheten i samhället i Dagens Nyheter 2011-03-26, läst 2011-10-30
  2. ^ Arkitekturen Arkiverad 2 november 2012 hämtat från the Wayback Machine.. Sven-Harrys (konstmuseum). Läst 2012-12-30.
  3. ^ Årets Stockholms byggnad - Finalisterna Arkiverad 26 augusti 2012 hämtat från the Wayback Machine.. Stockholms stad. Läst 2012-12-30.
  4. ^ Svenska Dagbladet, Ledarblogg av den 2011-03-24, läst 2011-10-30
  5. ^ Sven-Harrys stiftelse, Stipendium och stipendiater

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]