Sven Danell

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Biskop Sven Danell
Sven Isak Danell.jpg
Sven Danell
KyrkaSvenska kyrkan

StiftSkara stift (biskop)
Period19551969
FöreträdareYngve Rudberg
EfterträdareHelge Brattgård

Prästvigd10 juni 1928 i Skara
Biskopsvigd18 mars 1956 av Yngve Brilioth
Född25 november 1903
Uppsala
Död18 januari 1981 (77 år)
Farsta

Sven Isak Danell, född 25 november 1903 i Uppsala, död 18 januari 1981 i Farsta,[1] var en svensk präst och biskop i Skara stift 1955–1969.

Hans grav finns på Skånings-Åsaka kyrkogård nordost om Skara.

Politisk gärning[redigera | redigera wikitext]

Under en period var Sven Danell knuten till Centerpartiet men deltog aktivt i den grupp som under många år drev sällskapet Kristet Samhällsansvar (KSA) för att påverka politikerna och partierna att driva folkmoraliska och kristna frågor. Sven Danell deltog senare i den grupp som tillsammans med hans vän Lewi Pethrus förberedde bildandet av Kristen Demokratisk Samling KDS, nuvarande Kristdemokraterna. Han deltog dock inte officiellt i partiarbetet men i några valrörelser engagerade han sig officiellt för partiet bl.a. i uttalanden och debattinlägg. Sven Danell var också mycket engagerad i kontakterna med de baltiska staternas, främst Estlands, lutherska kyrkor under den tid Esland var under rysk ockupation. Han gjorde stora insatser för att bryta dessa kyrkors isolering och för att de skulle kunna upprätthålla kontakter med den svenska kyrkan och den västerländska demokratin. Hans stora engagemang för de baltiska staterna rönte stor uppskattning i såväl dessa stater som i Sverige och inom de lutherska kyrkorna i Europa

Genealogi[redigera | redigera wikitext]

Danell var son till professorn och Skarabiskopen Hjalmar Danell och dennes hustru Maria Beckman, som i sin tur var brorsdotter till Skarabiskopen Anders Fredrik Beckman. Sven Danells yngre bror jägmästaren och skogsdirektören Claës Danell är far till statsrådet Georg Danell. Sven Danell var även bror till domprosten i Växjö Gustaf Adolf Danell.

Sven Danell var gift med Miriam Helén och fick sex barn.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sveriges dödbok 1947–2003, (CD-ROM version 3.0) Sveriges Släktforskarförbund 2003