Sven Edvin Salje

Från Wikipedia
Sven Edvin Salje
Porträtthuvud av Mattias Olsson utanför hembygdsmuseet i Jämshög.
Porträtthuvud av Mattias Olsson utanför hembygdsmuseet i Jämshög.
FöddSven Edvin Svensson
15 februari 1914
Jämshögs socken, Blekinge
Död3 augusti 1998 (84 år)
Jämshögs socken, Blekinge
YrkeFörfattare
NationalitetSverige Sverige
SpråkSvenska
Verksam19381998

Sven Edvin Salje, ursprungligen Svensson, född 15 februari 1914 i Jämshögs socken i Blekinge, död där 3 augusti 1998[1], var en svensk författare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Föräldrar var snickaren Ernst och Mathilda Svensson. Salje var bland annat affärsbiträde, trädgårdsarbetare, fabriksarbetare och snickare. Han bedrev under tiden korrespondensstudier och studerade vid Wendelsbergs folkhögskola 1940–1941. Salje hade en stark anknytning till folkrörelserna, speciellt nykterhetsrörelsen, och deltog i det lokala folkbildningsarbetet. Han hade planer på att bli folkskollärare, men efter faderns död 1930 försvann de ekonomiska förutsättningarna för detta. 1942 tog han över släktgården Ljusaryd i Jämshögs socken.[2]

Synen på en dyster framtid gav Salje i den självbiografiska romanen Du tysta källa (1946) där han beskriver den gångna tiden som bodbiträde och försöken att skriva på fritiden. Romandebuten kom genom en pristävling hos LT-förlaget, där han vann första pris med romanen På dessa skuldror (1942). Den följdes av Människors rike (1944) som är en uppföljare till den föregående romanen. Båda romanerna utkom i stora upplagor och översattes till ett flertal språk.[2] Författarskapet fylldes sedan av realistiska romaner med motiv från hembygden i Blekinge och historiska romaner med handlingen förlagd till snapphanetiden som Man ur huse (1958), men också romaner om samtiden och i stadsmiljö som Hem till havet (1973). Flera av romanerna utgjorde underlag för filmatiseringar.

Salje avled 1998 i Jämshög, 84 år gammal. År 1999 bildades Saljesällskapet.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Samlade upplagor och urval[redigera | redigera wikitext]

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]