Sven Sahlberg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ränta på ränta på Klarabergsgatan i Stockholm

Sven David Sahlberg, född 19 december 1909 i Sundbyberg, död 30 augusti 2008 i Nacka[1], var en svensk målare, tecknare och skulptör.

Sven Sahlberg studerade vid Tekniska skolan, hos Carl Wilhelmson och på Konstakademien. Han gjorde studieresor till Holland, Belgien, Frankrike och Italien. Han målade porträtt, figurkompositioner, landskap från Öland, interiörer och stilleben och gjorde även glasdekor. Han tilldelades Ester Lindahls stipendium 1940.

I september 2004 ställde Sven Sahlberg för första gången ut sina egna målningar i Olle Nymans Konsthall på Duvnäs gård vid Strandpromenaden i Saltsjö-Duvnäs.[2] I januari 2006 hade han vid 97 års ålder en utställning på Galleri Kavaletten i Stockholm.[3]

Sven Sahlberg var fyra dagar äldre än vännen och kollegan Olle Nyman, som bodde och arbetade på Duvnäs gård vid Strandpromenaden i Saltsjö-Duvnäs. När Sven Sahlberg i mitten på 1960-talet flyttade till Nacka, blev han och Olle Nyman grannar och de umgicks mycket.

Offentlig utsmyckning[redigera | redigera wikitext]

  • Ränta på ränta, skulptur i koppar, på fasaden till Klarabergsgatan 23 på Norrmalm i Stockholm
  • Gestaltning av Rinkeby T-banestation i Stockholm, 1975, tillsammans med Nisse Zetterberg och Lennart Gram

Rinkeby tunnelbanestation utsmyckades av tre olika konstnärer, av Sven Sahlberg, Nisse Zetterberg och Lennart Gram. I mittvalvets tak hänger Sven Sahlbergs Roslagsros, en skulptur i förgylld plåt, som en stor sol av guld och med kronblad av åror. Med sina kronblad av åror för den tankarna till forna tiders vattenburna resor.[4]

Nisse Zetterbergs konstverk har gjort en roströd grotta med guldmosaik föreställande fynd från vikingatiden som gjorts vid utgrävningar i området. Han har utgått från de fynd från vikingatiden, som gjorts vid utgrävningar i området, i sin gestaltning av Rinkebys tunnelbanestation. De små, små fynden har han sedan förstorat upp till stora väggmosaiker, som glittrar i guld mot de roströda bergväggarna. Rinkebybocken är till exempel inte större än en tioöring i verkligheten! Rinkeby ligger i ett av de runstensrikaste områdena i Stockholmstrakten och därför kan man även hitta mosaiker i form av två runstenar i mittvalvet.

Lennart Grams bilder med fåglar finns flygande på spårväggen i tågets riktning.

Representerad[redigera | redigera wikitext]

Sven Sahlberg finns representerad på

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sveriges Dödbok 1901–2009, DVD-ROM, Version 5.00, Sveriges Släktforskarförbund (2010).
  2. ^ Artikel om Sven Sahlbergs konstutställning utställning i Nacka Värmdö Posten, NVP.se, 24 maj 2004. Arkiverad 5 mars 2016 hämtat från the Wayback Machine. ”Sahlbergs tavlor har hittat hem. Nackakonstnären Sven Sahlberg har många gånger suttit på Olle och Kajsa Nymans veranda på Duvnäs gård och druckit kaffe. Nu ställer han ut sina egna målningar just här, för första gången.
  3. ^ Sven Sahlbergs utställning på Galleri Kavaletten, 14/1–31/1 2006 i Stockholm.
  4. ^ Sven Sahlbergs skulptur i förgylld plåt, "Roslagsros", som en stor sol av guld, med kronblad av åror. Arkiverad 6 september 2010 hämtat från the Wayback Machine.
  5. ^ Nationalmuseum
  6. ^ Moderna museet

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]