Svein skald

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Sven skald)

Svein skald (isl. Sveinn skáld) var en isländsk (eller grönländsk) fiskare och fångstman som för tusen år sedan, under ett uppehåll i Greipar i Nordseta[1] där han låg på valfångst, diktade en drapa som fått namnet Nordsetudrapa (Norðrsetudrápa).

I dag återstår endast rester av detta en gång förmodligen välkända verk. En halvstrof och en fjordung på drottkvätt har bevarats i Snorre Sturlassons Skáldskaparmál (25, 27) och ytterligare en halvstrof och en rad finns i Olav Tordsson vitaskalds Tredje grammatiska avhandling. Det som skildras i dessa fragment är elementens raseri, yrsnö och ett stormpiskat hav.

Þá er élreifar ófu
Ægis dœtr ok teygðu
fǫls við frost of alnar
fjallgarðs rokur harðar.
Skáldskaparmál (25)
Den bleka fjällgårdens [snöfjällets]
hårda vindar vävde samman och rev
isär Ägirs stormglada döttrar [vågorna],
uppfostrade med frost. [2]

Snorre Sturlasson var noga med att tala om namnen på de skalder han citerade, men den här gången nämner han även drapans namn,[3] vilket är ovanligt. Man kan ana att Nordsetudrapa var ett verk för vilket Snorre själv hyste den djupaste beundran.

Svein skald levde troligen på 1000-talet.

Nordseta. Greipar ligger längst ner till vänster.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Nordseta (Norðrseta) var det medeltida namnet på ett fångstområde utefter Grönlands västkust, ungefär från Upernavik i norr till Sisimiut i söder. Även kustfisket var här mycket rikt.
  2. ^ Översättning av Johansson & Malm, a.a., sid 135.
  3. ^ "Svá sagði Sveinn í Norðrsetudrápu". Skáldskaparmál (27).

Källor och litteratur[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]