Svend Soot von Düring

Från Wikipedia
Svend Soot von Düring
Svend Soot von Düring som Shylock i Köpmannen i Venedig på Den Nationale Scene i Bergen 1969.
Född7 juli 1915
Död7 juni 1969 (53 år)
Medborgare iNorge
SysselsättningSkådespelare
FöräldrarBotten Soot
Redigera Wikidata

Svend Soot von Düring, född 7 juli 1915 i Oslo, död 7 juni 1969 i Bergen, var en norsk skådespelare och regissör, son till underhållaren Botten Soot.

Han debuterade 1933 i en kabaret på Søilen Teater. Därefter var han anställd vid Chat Noir 1933–1936, sedan i flera år vid Trøndelag Teater och Den Nationale Scene. På sistnämnda scen visade han sig som en allsidig konstnär. Han spelade Danilo i Den glada änkan och Tevye i Spelman på taket, och gjorde starkt intryck i Ibsens skådespel, särskilt som Tesman, Relling och Osvald. Han visade sin självständiga fantasi och form i Holbergs och Shakespeares verk och gjorde sig bemärkt som Thygesen i Bjørnstjerne Bjørnsons Geografi og kærlighed och som Peachum i Bertolt Brechts Tolvskillingsoperan.

Vid sidan av teatern verkade han även som filmskådespelare. Han debuterade 1937 i Ungt blod. Efter ett uppehåll medverkade han på 1950-talet i flera filmer och på 1960-talet i flera TV-produktioner. Han gjorde sin sista roll 1968 i TV-serien Skipper Worse.[1]

von Düring var också verksam som teaterregissör.[2]

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]