Svensk Etanolkemi

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Svensk Etanolkemi AB (SEKAB) som består av företagen SEKAB BioFuels & Chemicals AB och SEKAB E-Technology AB är en svensk producent av etanol och etanolprodukter.

SEKAB BioFuels & Chemicals AB framställer och importerar etanol som blir biodrivmedlet E85, ED95 och till gröna kemikalier som ättiksyra, acetaldehyd och etylacetat, kemikaler som används bl a inom läkemedelsindustrin, färgindustrin och byggindustrin.

Totalt levereras cirka 400 miljoner liter etanol per år.

SEKAB E-Technology AB har en forsknings- och utvecklingsanläggning för produktion av andra generationens etanol/avancerad etanol från cellulosa. Anläggningen har varit i drift sedan 2004 och den forskning som bedrivs där är bland de mest avancerade i världen. Som råvara för studierna används trä, bagass från sockerrör och majs.

Företaget är lokaliserat i Örnsköldsvik, och ägs till 70% av ett regionalt ägarkonsortium som består av Övik Energi, Umeå Energi, Skellefteå Kraft, Länsförsäkringar i Västerbotten, OK Ekonomisk Förening och 30% ägs av privata EcoDevelopment.

2009 tilldelades SEKAB priset "Sustainable Bioethanol Award" för utvecklingen av "verifierat hållbara etanol" och för processerna för den andra generationens etanol baserad på cellulosa. Initiativet för verifierat hållbar etanol är en satsning för att fysiskt garantera svenska konsumenter att de tankar bra etanol och att i nära samarbete med brasilianska sockerrörsindustrin öka utbudet av verifierat hållbar etanol.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]