Svensk Maskinprovning

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
RISE SMP Svensk Maskinprovning AB
Org.nr556529-6836
TypProvningsanstalt
HuvudkontorAlnarp, Lomma
TjänsterProvning, certifiering
Historia
Grundat1897
GrundareStaten
Ekonomi
Omsättning85 miljoner kronor (2017)
Struktur
ÄgareRISE Research Institutes of Sweden AB
1996-2016 SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut AB

RISE SMP Svensk Maskinprovning AB, tidigare Svensk Maskinprovning är en statlig svensk provningsanstalt. Det var 1996-2016 varit ett dotterbolag till SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, tidigare Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut AB, och är sedan 2017 ett dotterföretag till RISE Research Institutes of Sweden AB.

Verksamheten startades 1897 i Alnarp under namnet Statens maskinprovningar efter ett önskemål och en startdonation på 100 000 kronor av Gustaf de Laval 1896. Genom att utprova jordbruksmaskiner av olika slag blev verksamheten mycket betydelsefull för det svenska jordbruket och SMP provningsintyg blev med tiden välkända begrepp i samband med mekaniseringen av svenska jordbruket och entreprenadbranschen. Man provade bland annat traktorer, jordbruksredskap, draganordningar, förarsäten och maskinhytter.

Idag arbetar man med maskinsäkerhet i form av certifiering, provning och besiktning. SMP har totalt ett 50-tal anställda. Besiktning sker över hela landet genom kringresande besiktningsingenjörer. Certifieringsenheten finns i Uppsala. Provningslaboratorier finns i Alnarp och i Umeå.

Namnbyte och omorganisation skedde 1 juli 1995. Huvudkontoret ligger i anslutning till Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp i Lomma, där verksamheten också startade 1897.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]