Svensk Maskinprovning

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Svensk Maskinprovning AB, SMP är ett dotterbolag till SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (tidigare Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut AB).

Verksamheten startades 1897 under namnet Statens maskinprovningar efter ett önskemål och en startdonation på 100 000 kronor av Gustaf de Laval 1896. Genom att utprova jordbruksmaskiner av olika slag blev verksamheten mycket betydelsefull för det svenska jordbruket och SMP provningsintyg blev med tiden välkända begrepp i samband med mekaniseringen av svenska jordbruket och entreprenadbranschen. Man provade bland annat traktorer, jordbruksredskap, draganordningar, förarsäten och maskinhytter.

Idag arbetar man med maskinsäkerhet i form av certifiering, provning och besiktning. SMP har totalt ett 50-tal anställda. Besiktning sker över hela landet genom kringresande besiktningsingenjörer. Certifieringsenheten finns i Uppsala. Provningslaboratorier finns i Alnarp och i Umeå.

Namnbyte och omorganisation skedde 1 juli 1995. Huvudkontoret ligger i anslutning till Sveriges lantbruksuniversitet i skånska Alnarp, där verksamheten också startade en gång.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]