Svenska Akademiens Nobelbibliotek

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Nobelbiblioteket ligger i Börshuset

Svenska Akademiens Nobelbibliotek, eller enbart Nobelbiblioteket, är ett offentligt bibliotek vid Svenska Akademien i Stockholm, som har som sin huvuduppgift att stödja Svenska Akademien i arbetet med sina litterära priser. Biblioteket har en omfattande samling av modern skönlitteratur och litteraturhistoria.[1]

Bibliotekets uppgift är att bygga upp representativa samlingar av aktuella skönlitterära samt litteratur- och språkvetenskapliga arbeten. Huvudvikten ligger på den samtida skönlitteraturen, som i många fall anskaffas på originalspråk men också i översättning och då främst till svenska, engelska, franska och tyska. Bland särskilda samlingar som finns i biblioteket kan nämnas professor Henrik Schücks och kritikern Klara Johansons.

Biblioteket deltar i landets fjärrlåneverksamhet. Antalet löpande tidskrifter, flertalet utländska, uppgår till ca 150.

Nobelbiblioteket är öppet för allmänheten, särskilt för dem som i kvalificerat studiesyfte söker modern skönlitteratur och litteraturvetenskapliga arbeten. Samlingarna är, med vissa undantag, tillgängliga för hemlån mot borgen. Nobelbiblioteket ser också som sin uppgift att stödja andra som är verksamma inom bokbranschen, exempelvis bibliotekspersonal och bokhandelsanställda, genom att arrangera föreläsningar och seminarier om modern skönlitteratur. Föreläsningsserien Det sköna med skönlitteraturen har ägt rum sedan början av 1990-talet och ett trettiotal av föreläsningarna har publicerats i tre volymer 2009-2013.

När biblioteket grundades 1901 inhystes det i Carlbergska huset (nuvarande LO-borgen), men det flyttade 1921 till Börshuset i Gamla stan, där det fortfarande finns.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Svenska Akademiens Nobelbibliotek, läst 3 augusti 2009

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]