Svenska institutet i Rom

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Svenska Institutet i Rom)
Hoppa till: navigering, sök

Svenska institutet i Rom utgör bas för svensk akademisk forskning i Italien, bedriver regelbunden undervisning inom arkeologi och konstvetenskap och arrangerar konferenser inom ämnen som berör institutets verksamhetsområde.

Institutet har till sitt förfogande en byggnad i Valle Giulia, strax norr om Villa Borghese, med tillgång till ett vetenskapligt bibliotek, arkeologiskt laboratorium och cirka tjugo rum för gästande forskare och stipendiater.

Svenska institutet i Rom ansvarar också för Villa San Michele på Capri, som testamenterades av Axel Munthe till svenska staten för att disponeras av institutet. Den ägs av en stiftelse med anknytning till institutet.

Föreståndare[redigera | redigera wikitext]

Nedläggning av institutet[redigera | redigera wikitext]

I den svenska regeringens budgetproposition för 2015 föreslår den nya utbildningsministern Helene Hellmark Knutsson, utan hänvisning till underlag, en minskning av bidraget till de tre Medelhavsinstituten, bland annat Svenska institutet i Rom, med en halvering 2016 och upphörande 2017.[1][2]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Interpellation 2014/15:106 Medelhavsinstituten: ”Regeringen beräknar att anslaget minskar med 12 miljoner kronor 2016 och med ytterligare 10 miljoner kronor fr.o.m. 2017. Minskningen avser bidragen till de svenska Medelhavsinstituten. Finansieringen från staten till instituten avslutas därmed.”
  2. ^ Proposition 2014/15:1 Utgiftsområde 16