Svenska Järnvägsklubben

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Svenska Järnvägsklubben, eller SJK som det förkortas och vardagligt kallas, är en förening för järnvägsintresserade som bildades 1958. SJK:s huvudsakliga uppgift är att föra samman järnvägsintresserade och se till att järnvägsintresset gynnas. SJK arrangerar även en del resor som då oftast sker med speciella inhyrda tåg. SJK ger även ut en tidning som heter just Tåg. Denna tidning handlar om järnväg och följer även järnvägens utveckling. Föreningen har även ett bokförlag som ger ut flera nya titlar varje år. SJK har idag ca 5 300 medlemmar.

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Lokalavdelningar[redigera | redigera wikitext]

SJK har lokalavdelningar på 13 platser i landet. Dessa har vanligtvis ett möte per månad med föredrag/filmvisning/bildvisning.

Resor[redigera | redigera wikitext]

SJK genomför ofta resor, enskilda reseevenemang, eller i samband med förenings årsmötesresor. Dessa har vanligen skett med inhyrda veterantåg och förekommit till alla delar av Sverige.

Diskussionsforumet Postvagnen[redigera | redigera wikitext]

SJK:s diskussionsforum Postvagnen som startade 1996 är avsett för diskussioner om saker som berör järnväg [1]. Diskussionsforumet har under en genomsnittlig dag cirka 100 000 träffar och är därmed Sveriges största järnvägsforum. Forumet har fler än 2 500 medlemmar (mars 2020).

Bland Postvagnens deltagare finner man förutom järnvägsintresserade i allmänhet även många som har järnvägen som arbetsplats, i form av till exempel lokförare eller ingenjörer. Många av de aktiva deltagarna besitter stora kunskaper inom ämnesområden som järnvägars teknik, trafik, historia och regelverk. Ofta finner man här insiderinformation om senaste nytt från järnvägssverige. Diskussioner kan röra allt som på något sätt är relaterat till järnväg.

Bland Postvagnens besökare finns även många duktiga fotografer. En populär aktivitet är bildgåtor, där deltagarna inbjuds att gissa var och när en bild är tagen, och vad bilden föreställer. Rätt svar kommer ofta inom loppet av ett par minuter, även för gåtor som kan tyckas svårknäckta. Det anses ofint att skriva svaren direkt i ämnesraden (som syns direkt i listan av inlägg), eftersom andra då inte får chansen att gissa för sig själva. Många av Postvagnens deltagare reser världen kring, så bilder på tåg från jordens alla hörn finns ofta att finna.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Om Postvagnen”. www.postvagnen.com. https://www.postvagnen.com/sjk-forum/faq.php?faq=faq_about#faq_faq_about_sjkforum. Läst 31 mars 2020. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]