Svenska Turistföreningen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Svenska Turistföreningen
Förkortning STF
Motto Känn ditt land!
Grundad 27 februari 1885
Säte Rosenlundsgatan 60, Stockholm
Medlemmar 240 000
Generalsekreterare Magnus Ling
Huvudorgan Turist
Ansluten till European Ramblers’ Association
Personal cirka 200
Webbplats https://www.svenskaturistforeningen.se
Fjällstugor vid Singi i Kebnekaisefjällen.

Svenska Turistföreningen (STF) är en svensk förening, som bildades 1885 med syftet att utveckla och underlätta turism, framförallt sådan turism som bygger på natur- och kulturupplevelser. Föreningens motto är "Känn ditt land!".

Historia[redigera | redigera wikitext]

STF bildades den 27 februari 1885 vid ett möte på Uppsala stadshotell av en grupp intresserade geologistudenter samt docent Hjalmar Sjögren och professor Frithiof Holmgren vid Uppsala universitet. Föreningen flyttade 1887 till Stockholm, och startade där en turistbyrå som år 1917 utvidgades med även ett biljettkontor. Medlemsantalet var från början 29, redan samma år 65, och år 1920 omkring 84 000.

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

STF:s skylt vid vandarhemmet Lilla Tyresö.
af Chapman vid Skeppsholmen i Stockholm är ett av STF:s vandrarhem.

Föreningen är en medlemsorganisation med ett övergripande ideellt syfte, och har cirka 300 000 medlemmar (2012). Man idkar affärsdrivande verksamhet i ett helägt dotterbolag med 320 vandrarhem/hotell, åtta fjällstationer och 45 fjällstugor. Föreningsverksamheten är basen för att uppnå STF:s mål: "Att vara bäst på natur- och kulturupplevelser i Sverige, baserat på långsiktig och hållbar utveckling". Mellan år 1981 och 2010 utgjorde kretsarna STF:s demokratiska bas och dessa utsåg vid sina årsmöten STF-medlemmarnas ombud till föreningens högsta beslutande organ, riksstämman. Sedan 2010 utses medlemmarnas ombud till riksstämman genom ett direktval på webben. Vid riksstämman 2012 ändrades STF:s stadgar som rörde kretsarna. Dessa bytte namn till lokalavdelningar. Det blev upp till varje medlem att välja att bli med i en eller flera lokalavdelning efter eget önskemål, eller att bara vara med i STF utan lokalavdelningstillhörighet. Det finns ett 60-tal lokalavdelningar.

Det dagliga arbetet leds av en generalsekreterare/VD. STF har cirka 200 anställda, varav cirka 40 arbetar på kansliet i Stockholm. Övriga arbetar på de anläggningar STF driver i egen regi. Under högsäsongen på vintern och sommaren, arbetar ytterligare cirka 400 säsongsanställda. Utöver dessa finns personal på vandrarhemmen som är anslutna till STF. STF:s kansli är organiserat i följande avdelningar: operativa avdelningen, IT-avdelningen, tidningen Turist, kretsavdelningen, marknad- och försäljningsavdelningen och administrativa avdelningen.

STF arbetar för att ha en aktiv och ledande roll i debatt och opinionsbildning som rör natur- och kulturturism i Sverige. STF ger ut tidningen Turist, årsboken Svenska Turistföreningens årsbok och en förteckning över vandrarhem, Upptäck Sverige. STF, med kansli på Rosenlundsgatan i Stockholm, omsätter cirka 280 miljoner kronor per år (2011).

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]