Svenska freds- och skiljedomsföreningen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Hiroshimadagen. Svenska Freds anordnade en demonstration på Södergatan "Ströget" 6 aug 1987 i Malmö. Från stora högtalare hördes bombljudet och folk föll till marken, och blev så liggande i 5 minuter till tonerna av Verdis Requiem.

Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen (SFSF), vardagligt kallad Svenska freds, är en politiskt och religiöst obunden fredsorganisation med ca 8500 medlemmar fördelade på ett 20-tal lokalföreningar. SFSF har sitt säte i Stockholm.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Föreningen, som anses vara världens äldsta fredsorganisation, bildades 1883 på Hotell Rydberg[1] i Stockholm. En av grundarna, publicisten och fredsagitatorn Klas Pontus Arnoldsson (1844–1916), fick Nobels fredspris 1908. Kärnvapenstopp och nedrustning står på programmet och man arbetar aktivt mot vapenexport.

Under första världskriget hölls i juni 1915 en så kallad fredskongress i Varberg, där Svenska freds var en av 200 deltagande föreningar. Kongressprotokollet översändes till alla världens regeringar och parlament och anses ha varit vägledande vid bildandet av såväl Nationernas Förbund som Förenta nationerna. Ett flertal framträdande politiker och kulturpersonligheter har genom åren varit medlemmar i föreningen, nämnas kan Hjalmar Branting, Per Anders Fogelström och August Strindberg. Ordförande sedan november 2007 är Anna Ek, som efterträdde Frida Blom som haft posten sedan 2003. Föreningens centralstyrelse delar årligen ut Eldh-Ekblads fredspris.

Svenska Freds har och har haft en lång rad lokalavdelningar. Dessa har uppstått och senare ofta avvecklats eller gått samman med andra lokalavdelningar beroende på hur lokala aktivister orkat driva verksamheten. En speciell sådan var Vapenfriföreningen som existerade från 1974 för att sedan avvecklas ca 20 år senare. Vapenfriföreningen var en hybrid av fredsförening och facklig organisation för vapenvägrare. Botkyrka Fredsförening är ett annat exempel på lokal förening som numera gått upp i Stockholms fredsförening men som på sin tid bland annat bedrev en skola i Bangladesh samt liksom andra lokala fredsföreningar hade en aktiv närradioorganisation. Föreningen var till 62% statsfinansierad år 2012, där den största intäktsposten är projektbidrag från Sida till demokratiseringsarbete.[2]

Föreningen gav under många år ut papperstidningen Pax (pax är latin och betyder "fred"), som sedan 2013 gått över till att bli en digital tidning.

Ordförande[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Enligt (obekräftad) uppgift i artikeln om Hotell Rydberg.
  2. ^ Årsredovising 2012

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]