Svenska kungafamiljen

Från Wikipedia
Version från den 16 november 2017 kl. 21.23 av Elzo 90 (Diskussion | Bidrag) (Gjorde redigering 42117331 av 81.234.44.2 (diskussion) ogjord)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För den svenska monarkins institutionella roll, se Monarkin i Sverige.
Svenska kungafamiljen på ett oljetryck med kung Oskar II år 1905.

Svenska kungafamiljen omfattar vissa nu levande personer som är släkt eller ingift släkt med Sveriges monark. Dagens kungafamilj tillhör ätten Bernadotte. Medlemmarna i det kungliga huset respektive den kungliga familjen redovisas varje år i hovkalendern.

Historik

En svensk kungafamilj har kunnat identifieras ur historiska källor som befintlig så tidigt som under 900-talet, med tilltagande precision och detaljer under följande sekel. Alla tidigare kända medlemmar av kungahuset, som har skiftat mellan ett antal olika ätter, finns redovisade i en omfattande svensk och utländsk litteratur.[1][2][3] Sedan 1818 är den svenska kungafamiljen en del av huset Bernadotte.

Kungliga huset

Medlemmar av kungafamiljen den 30 april 2012.

Kungliga huset, eller kungahuset, består av statschefen, de till tronen arvsberättigade prinsarna och prinsessorna, i vissa fall deras gemåler, samt kungens syster prinsessan Birgitta, som fötts och förblivit inom det kungliga huset men enligt Successionsordningen saknar arvsrätt till tronen. Medlemmarna omfattas av Regeringsformens och Successionsordningens bestämmelser om religion, godkända äktenskap och barnens uppväxt i Sverige, och de bär olika kungliga titlar.[ifrågasatt uppgift][källa behövs]

Kungahusets medlemmar deltar i många olika evenemang och sammanhang som representanter för Sverige och statschefen.

Medlemmar

Medlemmar i det kungliga huset är 2017:[4]

Heraldiska vapen

Kungens vapen är även Sveriges stora riksvapen. I mitten av riksvapnet finns en hjärtsköld med Bernadottes vapen som byts ut till den regerande dynastins vapen vid behov. Även drottningens vapen är stora riksvapnet men på oval sköld och med hjärtskölden utbytt mot hennes privata vapen. Det togs fram i samband med giftermålet mellan henne och kungen har blasoneringen Sköld kluven i rött och guld vari en lilja av motsatta tinkturer.

Kungaparets vapen

Även prins- och prinsessvapnen är baserade på stora riksvapnet, med hjärtsköld som har det privata vapnet. I vapnets tredje fält finns landskapsvapnet för det/de landskap som tjänar som titulärhertigdöme. Kronprinsens och/eller kronprinsessans vapen kröns av den heraldiska tronföljarkronan. Prinsars och prinsessors vapen kröns av en heraldisk prinskrona. Prins Daniels vapen togs fram i samband med giftermålet med kronprinsessan Victoria. Det är inspirerat av hans hemkommuns, Ockelbos, vapen med hammare och grankvist. Om prins- och prinsessvapnen avbildas med vapenmantel är denna blå.

Prins- och prinsessvapen

Kungliga familjen

Prinsessan Christina, fru Magnuson ingår i den svenska kungliga familjen, men inte i kungahuset.

I den kungliga familjen ingår (utöver kungahuset) de medlemmar av släkten Bernadotte som fötts inom det kungliga huset, men förlorat sina titlar i och med giftermål med icke-kungliga.[källa behövs] Före 1980 fanns kvinnor inte med i successionen till den svenska tronen (medan alla efterkommande till kronprinsessan Margareta finns med i den brittiska tronföljden oavsett giftermål).

Medlemmar

Medlemmar i den kungliga familjen är 2017:[4]

Ej medlemmar

Christopher O'Neill, prinsessan Madeleines make, ingår inte i begreppet "Kungliga familjen" så som hovet har definierat det.[4]

Se även

Referenser

Noter

  1. ^ Lars O. Lagerqvist och Nils Åberg: Litet lexikon över Sveriges regenter, ISBN 91-87064-43-X
  2. ^ Debrett's Kings and Queens of Europe ISBN 0-86350-194-X
  3. ^ Burke's Royal Families of the World; Volume I Europe & Latin America ISBN 0-85011-023-8
  4. ^ [a b c] ”Kungafamiljen”. www.kungahuset.se. Kungl. Hovstaterna. http://www.kungahuset.se/kungafamiljen. Läst 12 april 2017. 

Tryckta källor