Svenska sångfavoriter

Från Wikipedia

Svenska sångfavoriter var en skivserie, utgiven av Skandinaviska Grammophon AB (svenska delen av EMI), med samlingar av 78-varvsinspelningar, en artist per skiva, med ett tecknat omslag av Erik Hermansson, nästan en karikatyr, av artisten[1]. LP-skivorna utgavs 1959 till 1963 på His Master’s Voice budgetserie SELP 1xx[2].

De artister det gällde var:

En tredje Taube-LP med titeln "När jag var en ung caballero" utgavs i serien 1963, med ett foto på omslaget.

Alla skivorna återutgavs sedan på HMV’s budgetserie SGLP 5xx och Odeons budgetserie PMES 5xx mellan 1966 och 1969, varvid några fler artister tillkom: Ulla Billquist (annan tecknare), Åke Grönberg (foto), och Zarah Leander fick med en volym 2. Även 1982 återutgavs en del skivor, tillsammans med flera andra skivor med sångare från 78-varvsepoken i ett slags generiska omslag med en förstorad Odeon-etikett i rött mot svart bakgrund, utan att ordet sångfavoriter användes.

Åren 1994–95, 2001 och 2005 återutgavs de flesta skivorna på CD (utom Billquist och två Taube-skivor), nu betydligt utökade, och en del spår från LP-skivorna kom inte med. CD-skivorna var ofta baserade på andra samlingsskivor, till exempel serierna ”De 20 mest önskade” på LP, eller ”Önsketimmen” på CD[1]. Omslagsteckningarna av Hermansson hade på 2005 års utgåvor getts en blå ram.

Referenser[redigera | redigera wikitext]