Sveriges läsambassadör

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Sveriges läsambassadör är ett uppdrag för att främja barns läsande som initierats av Statens kulturråd. Uppdraget går till en författare som innehar det i två år och den första som utsågs var Johan Unenge år 2011.[1]

Kulturrådet skapade företeelsen med inspiration från läsambassadörsmodeller från USA, Storbritannien, Irland och Australien. Läsambassadörens uppgift är att verka för att alla barn och unga ska få lika möjligheter att möta litteratur.[2] Läsambassadören deltar i olika sammanhang och pratar om litteratur för barn och unga, och deltar även i det offentliga samtalet och debatten.[3] Läsambassadören utses av en jury med representanter för litteratur- och biblioteksbranschen och har ett förordnande på två år. Vem som fått uppdraget presenteras på Bokmässan i Göteborg av Sveriges kulturminister.

Läsambassadörer[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Johan Unenge Sveriges första läsambassadör. Sveriges Radio, 23 september 2011. Läst 2015-10-31.
  2. ^ ”Om Läsambassadören - Kulturradet”. www.kulturradet.se. 15 september 2015. http://www.kulturradet.se/sv/Lasframjande/Lasambassadoren/Om-Lasambassadoren/. Läst 30 oktober 2015. 
  3. ^ ”Anne-Marie Körling blir ny läsambassadör - DN.SE”. DN.SE. http://www.dn.se/dnbok/anne-marie-korling-blir-ny-lasambassador/. Läst 30 oktober 2015. 
  4. ^ ”Unenge ungas läsambassadör”. SvD.se. http://www.svd.se/unenge-ungas-lasambassador. Läst 31 oktober 2015. 
  5. ^ Sveriges nya läsambassör. DN, Lotta Olsson 29 september 2013. Läst 2015-10-31.
  6. ^ ”Anne-Marie Körling blir Sveriges nya läsambassadör”. svt.se. http://www.svt.se/kultur/bok/hon-blir-sveriges-nya-lasambassador. Läst 31 oktober 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]