Sveriges muslimska råd

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Sveriges muslimska råd
Förkortning SMR
Grundad 1990
Typ Paraplyorganisation
Officiella språk Svenska
Ordförande Elvir Gigovic
Webbplats http://www.sverigesmuslimskarad.org/
Möte med statsminister Stefan Löfven februari 2015: Sveriges muslimska råds ordförande tillsammans med representanter från Judiska Centralrådet och Sveriges kristna råd.

Sveriges muslimska råd (SMR) startades 1990 och är en paraplyorganisation för rikstäckande muslimska organisationer i Sverige.

Sveriges muslimska råd är alltså inte samma organisation som "Islamiska samarbetsrådet".

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Sveriges Muslimska Råd är en ideell, demokratisk och partipolitiskt obunden organisation som samlar muslimska riksorganisationer i Sverige. Rådet syftar till att främja den muslimska gruppens gemensamma intressen och behov av att bevara sin tro, identitet och kulturella egenart och samtidigt verka för en harmonisk integrering i samhället.

Rådet samarbetar med olika aktörer inom det religiösa civila samhället, med myndigheter och politiker m fl.

Det kan handla om krisberedskapsfrågor, utbildnings- och bildningsfrågor, sociala frågor, frågor om trygghet och säkerhet med mera.

Till exempel:

  • Rådet har arbetat i ett projekt (2013) med Islamiska Samarbetsrådets riksorganisationer om krisberedskap med syftet att kartlägga medvetandet om krisberedskap och moskélokalernas lämplighet och säkerhet. Arbetet resulterade i rapporten: ”Säkerhet och Krisberedskap i Sveriges Moskéer”
  • Tillsammans med Nätverket Svenska Muslimer i Samarbete har Rådet arbetat med att skriva och överlämna en alternativ CERD rapport till FN (2012-2013)

Den alternativa rapporten var en reaktion på den svenska regeringens nittonde, tjugonde och tjugoförsta rapport till FN:s kommitté för avskaffande av rasdiskriminering CERD, Committe on the International Convention on Ethnical and Racial Discrimination , i vilka man inte tar på allvar den växande diskriminering som drabbar muslimer i Sverige. 

I den alternativa rapporten presenteras omfattningen av diskrimineringen och ges rekommendationer på hur man kan gå till väga för att lösa det. 

Swedish Muslims in Cooperation Network Alternative Report

Institutionssjälavården - Andlig vård i kriminalvården[redigera | redigera wikitext]

Sveriges Muslimska Råd har genom en överenskommelse med Kriminalvården ett samordningsansvar för muslimsk andlig vård i häkten och fängelse.

Interreligiöst samarbete[redigera | redigera wikitext]

Sveriges muslimska råd ingår i Sveriges interreligiösa råd (SIR). Syften med detta råd är att främja och skapa förutsättningar för interreligiöst samarbete i Sverige, lyfta fram religionens roll för att skapa fred och samförstånd i samhället, vara en röst gentemot antisemitism, islamofobi och annan religionsfientlighet och stärka friheten till religiös tro och utövning – individuellt och i gemenskap. Under 2015 drev Sveriges interreligiösa råd kampanjen Vägra hata.

Medlemsorganisationer[redigera | redigera wikitext]

Sveriges muslimska råd består av följande åtta medlemsorganisationer:

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Sveriges muslimska råd (SMR)