Sveriges muslimska råd

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Sveriges muslimska råd
Förkortning SMR
Grundad 1990
Typ Paraplyorganisation
Officiella språk Svenska
Ordförande Helena Benaouda
Webbplats Sveriges muslimska råd
Till höger: Sveriges muslimska råds ordförande Helena Benaouda. Till vänster: Islamiska förbundet i Sverige ordförande Omar Mustafa.

Sveriges muslimska råd (SMR) startades 1990 och är en paraplyorganisation för rikstäckande muslimska organisationer i Sverige.

Sveriges muslimska råd är alltså inte samma organisation som "Islamiska samarbetsrådet" (som enligt uppgift också består av BIS och FIFS, samt en rad andra föreningar).

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Sveriges muslimska råd är partipolitiskt obunden. Den verkar för att muslimer i Sverige ska få sin röst hörd i samhället och att deras rättigheter skall tillgodoses. Organisationen arbetar med religiösa och sociala frågor för integration och mot diskriminering. Sveriges muslimska råd samarbetar med organisationslivet, kommunerna och myndigheter, liksom med företag.

Ideologi[redigera | redigera wikitext]

SVT gjorde en granskning år 2006 av muslimska organisationer. De tog då upp att forskare anser att SMR ideologiskt är inspirerade av Muslimska brödraskapet, som är en internationell islamistisk rörelse.[1]

Aje Carlbom, forskare vid Malmö Högskola, ansåg att åtminstone delar av SMR arbetar för att den delen av sharia som handlar om familjerätt ska införas i Sverige för muslimer.

SMR har försökt komma in i svensk politik, 1994 kontaktade de alla riksdagspartier och fick då svar från Socialdemokraternas kristna grupp Socialdemokrater för tro och solidaritet (tidigare kallad Broderskapsrörelsen), som man inledde ett samarbete med.[2]

Medlemsorganisationer[redigera | redigera wikitext]

Sveriges muslimska råd består av följande åtta medlemsorganisationer:

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ European and U.S. Muslim Brotherhood Meet At Swedish Parliament, The Global Muslim Brotherhood Daily Report, den 30 april 2008. Läst den 21 april 2013.
  2. ^ Socialdemokraternas oheliga röstfiske, Islam och integration, SVT 2006

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Sveriges muslimska råd (SMR)