Sverkerska ätten

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sverkerska ätten
Helena Sverkersdotters heraldiska figur[1]
StamfarSverker den äldre
FramståendeSvenska kungar från Sverkerska ätten:
† Utslocknad i Sverige
Utslocknad1222
SvärdssidanJohan Sverkersson (d. 1222)
SpinnsidanHelena Sverkersdotter?, Margareta Sverkersdotter? (furstinna av Rügen), eller den eventuella, ifrågasatta Sverkersdottern Kristina, furstinna av Mecklenburg

Sverkerska ätten var en av två ätter som innehade regeringsmakten i Sverige mellan 1130 och 1250 och som kämpade om den mot den Erikska ätten från 1150-talet till 1220-talet. Namnet kommer av den första kungen ur ätten, Sverker den äldre och den utslocknade på manssidan 1222 med Johan Sverkersson.

Under Sverker den äldres tid ska den hedniska gudstjänsten ha upphört i Sverige. Man lät dessutom anlägga flera kloster, såsom Alvastra i Östergötland, Nydala i Småland samt Varnhem och Gudhem i Västergötland, där munkar och nunnor ogifta skulle tillbringa sitt liv med att tjäna Gud. Man började också inrätta biskopsstift.

Ett påvligt sändebud, kardinalen Nicolaus Albanus, kom 1153 till Sverige för att inviga en ärkebiskop, men svear och götar kunde inte komma överens om huruvida ärkestiftet skulle ha sitt säte i Linköping eller Gamla Uppsala; därför lämnade kardinalen vid sin hemresa kvar palliet hos ärkebiskopen i Lund.

Svenska kungar från Sverkerska ätten:

Företrädare:
Stenkilska ätten
Sveriges konungahus (i konkurrens med Erikska ätten)
11301222
Efterträdare:
Bjälboätten


Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Ättartal för Swea och Götha konungahus J. F. Peringskiöld, Stockholm 1725