Svinhjort

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Svinhjort
Status i världen: Starkt hotad[1]
Hog deer.JPG
Uppstoppat exemplar i Museum of Natural History
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Däggdjur
Mammalia
Ordning Partåiga hovdjur
Artiodactyla
Familj Hjortdjur
Cervidae
Släkte Axis
Art Svinhjort
A. porcinus
Vetenskapligt namn
§ Axis porcinus
Auktor Zimmermann, 1870
Utbredning
Svinhjortens utbredningsområde
Svinhjortens utbredningsområde
Hitta fler artiklar om djur med

Svinhjort (Axis porcinus) är en art i familjen hjortdjur. Den fick sitt namn efter det sätt på vilket den rör sig genom skogen. Svinhjorten går med nedåtriktat huvud istället för att hoppa över olika hinder som andra hjortdjur.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Svinhjorten liknar axishjorten men har kortare extremiteter. Pälsens prickar är glesare och otydligare. Hanar har mörkare kroppsfärg än honor. Djuret når en kroppslängd av 110 cm, en mankhöjd av 70 cm och en vikt av 50 kg. På så sätt är svinhjorten mindre än ett rådjur men betydligt tyngre och kraftigare.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Artens utbredningsområde sträcker sig från östra Pakistan över norra Indien, Burma, Thailand, Laos och Kambodja till Vietnam. Habitatet utgörs av täta skogar men ofta iakttas svinhjortar på öppen mark nära skogskanten.

Svinhjorten infördes även i flera regioner där den ursprungligen inte hör hemma, så i södra USA, på Hawaii, i Australien (Victoria) och på Sri Lanka.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Vanligtvis lever svinhjortar ensamma. Bara honor och ungdjur bildar ibland mindre grupper. Vid särskilt bra tillgång till föda uppstår ibland större grupper med individer av bägge kön utan att enskilda exemplar blir aggressiva. Det ändrar sig under parningstiden där hannar försöker få kontroll över en hona genom att strida mot konkurrenter.

Underarter[redigera | redigera wikitext]

Beroende på auktoritet skiljs mellan två och fem underarter. De första två är oomstridda, den tredje uppkom inte naturligt utan genom människans inverkan och den fjärde samt den femte betraktas oftast som särskilda arter.

  • Underarten Axis porcinus porcinus förekommer från Pakistan till Laos och är inte hotad.
  • Axis porcinus annamiticus lever i Kambodja och Vietnam. Efter nyaste uppgifter är denna underart i Vietnam nästan utrotad men IUCN listar den med data saknas (data deficient).
  • Axis porcinus oryzus har sitt utbredningsområde på Sri Lanka. Denna underart kommer troligen att förlora sin status på grund av att den infördes av människan. Det är inte känt om införandet skedde under kolonialtiden eller tidigare. 1930 betraktades underarten som utdöd men under 1980-talet upptäcktes flera individer som hade överlevt.
  • Den taxonomiska ställningen för Axis kuhlii och Axis calamianensis är omstridd. En del zoologer betraktar de som underarter till svinhjorten som uppkom med människans hjälp. Däremot anser de flesta biologer att dessa djur föreställer arter som under pleistocen blev isolerade på sina öar. De ska i alla fall vara nära släkt med svinhjorten eller en av dess förfäder.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia
  1. ^ Axis porcinusIUCN:s rödlista, auktor: Timmins, R.J., Duckworth, J.W., Samba Kumar, N., Anwarul Islam, Md., Sagar Baral, H., Long, B. & Maxwell, A. 2008, besökt 13 april 2010.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]