Swebus

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Swebus logo.tiff
Interiör Swebus Mercedes-bussar
Swebus Mercedes Tourismo
För det företag som hette Swebus 1990-2009, se Nobina Sverige.

Swebus Express AB är ett bussbolag som bedriver expresstrafik inom Sverige under varumärket Swebus, och är del av Flixbuskoncernen. Företaget påbörjade sitt varumärkesbyte den 8 mars 2010, då ordet "Express" försvann utåt. Men bolagets juridiska namn är alltjämt Swebus Express AB.

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Swebus kör expressbussar i södra och mellersta Sverige, med Mora och Uppsala i norr på linjekartan och Malmö och Blekinge i söder. Bussarna kör även till Köpenhamn till och från Oslo, via bland annat Göteborg och Malmö samt Stockholm till och från Köpenhamn, via bland annat Jönköping och Malmö och även Stockholm till och från Oslo via bland annat Karlstad och Örebro. Det går även att boka biljetter till Berlin och Prag, fast då körs rutten från Köpenhamn av ett annat bussbolag. Sommaren 2009 inleddes ett samarbete med Ybuss som innebar att de bägge företagen kan sälja biljetter till alla varandras destinationer. Då Swebus verksamhet är uppbyggt på linjenummer kallar man Ybussen för linje 950, vilket inte Ybuss själva gör.

Flygtransfer till Arlanda[redigera | redigera wikitext]

Swebus driver även trafik på linjerna Örebro – Köping – Västerås – Enköping – Arlanda. Utöver det har Swebus tidigare erbjudit en konkurrerande direktlinje mellan Arlanda och Stockholm central (Cityterminalen) vilken las ner i augusti 2013.

Fordon[redigera | redigera wikitext]

Idag[när?] består vagnparken av Scania, Volvo, Mercedes-Benz och Setra samt tidigare även MAN och Neoplan. Under 2010 påbörjades profilbyte från den äldre blå/röda profilen till helvita bussar. Samtidigt har logotypen redigerats till enbart Swebus.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Swebus Express AB härstammar i grunden från den veckoslutstrafik som de statliga bolagen GDG och SJ Buss bedrev parallellt, och fortsatte efter Swebus bildande 1990. Det var dock ingen betydande trafik, och den bedrevs bara på linjer och tider där den inte konkurrerade med SJ:s tåg, då både SJ och Swebus ägdes av staten.

När den skotska koncernen Stagecoach köpte upp Swebus i mitten av 1990-talet utökades trafiken rejält. SJ var nu en konkurrent, så när Swebus nu skulle konkurrera med tågen började varumärket "Express" användas efter namnet Swebus. Sedermera blev Swebus Express ett eget aktiebolag. Ett stort antal nya VanHoolbussar köptes in, vilka blev vita med orangea, röda och blå ränder. När Stagecoach sålde Swebus AB och Swebus Express AB till Concordia år 2000 togs den orangea randen bort.

Den 2 maj 2018 köptes företaget av Flixbus.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]