Sydkoreas armé

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Republic of Korea Army
대한민국 육군
Daehanminguk Yuk-gun
Flag of the Republic of Korea Army.svg
Armens flagga
Information
Datum5 september 1948 -
LandSydkorea Sydkorea
TypArmé
Del avMinistry of National Defense (Republic of Korea)
Storlek506 000[1]
SmeknamnROK Army
Valspråk"A Strong Friend, Republic of Korea Army"
(Korean: "강한친구 대한민국 육군")
Marsch"Army Anthem" (Koreanska: 육군가; "Yukgunga")
MaskotHogugy (Koreanska: 호국이)
Kända slag och krigKoreakriget
Vietnamkriget
Gulfkriget
Afghanistankriget
Irakkriget
Befälhavare
Nuvarande stabschefGeneral Cho Jung-hwan, ROKA

Republic of Korea Army (eller Sydkoreas armé, ROKA; Koreanska: 대한민국 육군; Hanja: 大韓民國 陸軍; Reviderad romanisering: Daehanminguk Yuk-gun), även känd som ROK Army, är Sydkoreas markbaserade försvarsgren. Det är den största försvarsgrenen med 506 000 man år 2012. Denna stora storlek är möjlig på grund av värnpliktssystem i Sydkorea som gör att alla män i Sydkorea måste tjänstgöra. Armens största syfte är att möta deras nordkoreanska motsvarighet.

Armén är det vapenslag som kommer påverkas kraftigast av försvarsrefromen 2020 som ämnar att minska storleken på försvaret kraftigt, detta leder till att armén ska minska från 47divisioner till 24 divisioner(detta är räknat i både aktiva och reserver).[2]


Struktur[redigera | redigera wikitext]

Armén är organiserad att arbeta i bergig terräng som är typiskt för den koreanska halvön och i Nordkorea (70%), som till för att möta mer än en miljon soldater från Nordkoreas väpnade styrkor i Koreanska Folkarmén. Armen var ursprungligen uppdelad i tre arméer: den första Armen (FROKA), det andra armen (2: a OC) och Third armen (trokar), var och en med sitt eget huvudkontor, kårer och divisioner. Tredje armén var ansvarig för att försvara huvudstaden Seoul , och de västra delarna av den demilitariserade zonen. Första armén var ansvarig för försvaret av den östra delen av den demilitariserade zonen, medan den andra armén ligger i bakre läge längre söderut i landet.

Armén har genomgått en omstrukturering för att minska överlappningar. Andra armén var 2006 förvandlades till "andra kommando", medan de andra två arméerna slogs samman 2010 till den nya "första kommando".

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Armens officiella hemsida

Källor[redigera | redigera wikitext]