Sydostasien

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sydostasien.

Sydostasien, även Bortre Asien,[källa behövs] är en region i södra Asien som omfattar länderna Burma, Thailand, Kambodja, Laos och Vietnam samt ett huvudområde söder därom omfattande Indonesien, Östtimor, Malaysia, Brunei, Singapore och Filippinerna.[1] De flesta av Sydostasiens länder har omfattande handel med Kina och Indien, vilket också varit fallet långt tillbaka i historien. De södra delarna ligger centralt till för sjötransporter. Flera av länderna i regionen är belägna på öar eller ögrupper mellan Australien och Kina. Sydostasiens historia har präglats av många krig; ett av de senaste var Vietnamkriget som utspelades på 1960- och 70-talet.

Länderna i Sydostasien[redigera | redigera wikitext]

Indelning[redigera | redigera wikitext]

Sydostasien ligger öster om den indiska subkontinenten (Främre Indien), söder om Kina och övriga Östasien samt väster om den oceaniska övärlden. Den del som tillhör den eurasiska kontinenten kallas Bortre Indien (alternativt Indokina); den inkluderar flera halvöar, inklusive Malackahalvön.[2] Den sydostasiatiska övärlden (Malajiska arkipelagen) är både geografiskt och biologiskt en övergångszon till den oceaniska övärlden i öster. Biologiskt går gränsen någonstans mellan Sulawesi och Bali i väster och Nya Guinea och Australien i öster.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Sydöstasien”. FN-sambandet (Norska FN-förbundet). 2009. http://www.globalis.se/Laender/Kontinenter/Asien/Sydoestasien. Läst 28 november 2009. 
  2. ^ Olsson, Katarin: Bortre Indien i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 20 september 2015.