Sydpoolen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Sydpoolen är ett badhus beläget invid kanalen och slussen i centrala Södertälje. Äventyrsbadet stängdes hastigt den 28 januari 2016 p.g.a bristande kundunderlag och eftersatt underhåll.[källa behövs]

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Badhuset invigdes år 1989. Det ägs av Sydpoolen i Södertälje AB, som är ett helägt dotterbolag till Actic. Vattnet i bassängerna kommer från en egen brunn, och renas biologiskt. Årligen förbrukar man 80 000 kubikmeter. Badhuset är en av de få kvarvarnade delarna av Södertäljes badortstid, bland annat tillsammans med Badhotellet och Badparken vid pendeltågsstationen Södertälje centrum. Med ca 400 000 besökare årligen är det ett av stadens mest besökta turistmål.

Man disponerar en yta på 3500 kvadratmeter. Sammanlagt finns fem bassänger. Två är avsedda för motionssim. En av dessa har tre hopptorn vid dess norra ände på en, tre och fem meter. Mellan dessa två ligger en barnbassäng, vilken främst används av simskolan. Bredvid denna finns även en terapibassäng, med extra varmt vatten.

Sydpoolen är kanske mest känt för sitt äventyrsbad. Det är beläget i den sydligaste delen av komplexet. Det innehåller bland annat två vattenrutschbanor, vågmaskin, artificiella strömmar och lekland för barn. Här finns även serveringen.

Förutom detta har man även ett gym, ACTIC gym (före detta Nautilus Gym) servering, restaurang, spa med kropps- och skönhetsbehandlingar, babysim samt simskola för såväl barn som vuxna. Under mitten av år 2000 renoverades stora delar av komplexet. Bland annat byggdes ytterligare en våning för gymmet, ny bubbelpool och nya vattenrutschbanor. Idag är ca 2000 personer medlemmar i Södertälje Sim Sällskap, som har verksamhet på badhuset.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]