Sylvior

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sylvior
Sylvia borin (Örebro County).jpg
Trädgårdssångare (Sylvia borin)
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningTättingar
Passeriformes
UnderordningPasseri
ÖverfamiljSylvioidea
FamiljSylvior
Sylviidae
Släkten
se text
Synonymer
  • Sylvider
  • Sylviasångare
  • Sångare
  • Gamla världens sångare
Hitta fler artiklar om fåglar med

Sylvior (Sylviidae)[1] är en familj med tättingar som ingår i överfamiljen Sylvioidea. Den har kategoriserats mycket olika genom historien och omfattat olika många släkten och arter. Inom den klassiska taxonomin placerades alla sångarliknande släkten i denna grupp, som då omfattade ett femtiotal släkten med cirka 300 arter, merparten ifrån gamla världen, och ett mindre antal ifrån Australien och nya världen. Det svenska trivialnamnet för denna familj var då, kort och gott, sångare.

Efter DNA-studier fann man att denna stora familj var parafyletisk och hade fungerat som ett så kallat slaskhinkstaxon, det vill säga en grupp där man placerat en mängd liknande arter som inte nödvändigtvis var närbesläktade. Utifrån dessa studier föreslogs en ny taxonomi med en rad nya familjer och samtidigt byttes det svenska trivialnamnet, vilket idag är sylvior.

Familjen så som den nu är konstituerad består av cirka 65 arter, dels av de återstående arterna i familjen sångare efter att den stora merparten lyfts ut till andra familjer, dels arter som tidigare placerades i familjen timalior.

Sylviorna omfattar en rad ganska olika fågelsläkten, där de flesta är ganska små med ganska långa stjärtar och oansenligt utseende, men med karakteristisk och ljudlig sång. Merparten förekommer i Asien, men även i Europa och ett fåtal i Afrika. En art i ett eget släkte, messmygen, förekommer på västkusten i Nordamerika. De är vanligen insektsätare och lever oftast i tät vegetation.

Släkten inom familjen[redigera | redigera wikitext]

Listan nedan följer Clements et al 2019:[2]

Merparten av följande arter fördes tidigare till familjen Timaliidae:

Följande släkten utom det förstnämnda fördes tidigare till Paradoxornis.

Arter som tidigare fördes till Sylviidae[redigera | redigera wikitext]

Ett stort antal av arterna som tidigare placerades i Sylviidae har nu förts till nyskapade familjer:

Ett fåtal av arterna tidigare i Sylviidae har efter DNA-studier visats sig tillhöra helt andra familjer:

Se även[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ SOF (2018) Officiella svenska namn på alla världens fågelfamiljer – Taxonomikommittén, SOF/BirdLife Sverige – version 14. Oktober 2018, läst 8 mars 2019
  2. ^ [a b] Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2019) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 2019 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2019-08-11