Syon Abbey

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Syon Abbey (Sion kloster) på nordsidan av Themsen i Isleworth i England var ett dubbelkloster av birgittinorden, verksamt från 1415 till 1539. Det har ofta omnämnts som Syon Abbey men det var under sin samtid känt som Syon Monastery.

Unionsdrottning Filippa av England, syster till Henrik V, vistades mest i Sverige och besökte gärna klostret i Vadstena, där hon blev år 1415 medsyster. Därför fick Birgittinorden att bygga klostret hos Henrik och Bridgettine nunnor skickades samma år av abbedissa Gerdeka Hartlevsdotter från Vadstena klostret till England, däribland Anna Karlsdotter, Christina Finwitsdotter, Christina Esbjörnsdotter och Anna Esbjörnsdotter.[1] Första stenen lades 22 februari 1415 av kung Henrik V i närvaro av biskop Richard Clifford. Det var under medeltiden Englands rikaste kloster.

Det upplöstes under reformationen 1539, och dess medlemmar fick då pension från kronan. De före detta nunnorna och munkarna emigrerade till Nederländerna. Klostret återupprättades vid motreformationen under Maria I av England 1553, men upplöstes åter vid Elisabet I:s trontillträde 1558. Nunnorna lämnade England för Frankrike och Spanien, och slog sig slutligen ned i Portugal 1594.

Klostret återupprättades 1925/35, men upplöstes slutligt 2011.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Historiskt bibliotek utgifvet af Carl Silfverstolpe