Täby IS

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Täby IS
HemortTäby, Sverige
Aktiv1923-
Verksamhetfotboll, friidrott, handikappidrott, innebandy, längdskidor, skidskytte
AnläggningTibblevallen
FörkortningTIS

Täby IS, TIS, bildades den 31 maj 1923[1] och är Täbys största idrottsförening. Föreningen består av fyra självständiga sektioner: fotboll, friidrott, innebandy, längdskidor.

Täby IS är den enda föreningen i Täby som bedriver friidrott, och är jämte Turebergs FK den största friidrottsföreningen i norra Storstockholm. Av tradition är Täby IS en så kallad löparklubb, då de flesta framgångar på nationella mästerskap har varit på medel- och långdistanslopp.

I innebandy tog Täby IS damlag sig upp till elitserien 2007/2008 efter att ha slagit ut Hammarby IF och Umeå City IBK i kvalet. Man har också ett Junior-SM-guld för damer i innebandy. Hösten 2014 bytte Täby IS Innebandyförening[2] helt inriktning. Den nya verksamheten är inriktad på att bedriva träningsverksamhet helt utan serie- eller cupspel.

Inom fotboll har föreningen ett lag för handikappade barn, Täby Tigers, som främst är inriktat mot barn mellan 7 och 16 år med autismliknande störningar. Laget har funnits sedan 1990-talet.

Inom längdskidor är klubben en av stockholms största med en utbredd ungdomsverksamhet. Tillsammans med Sundbybergs IK driver man ett konstsnöskidspår på Arninge GK. Sektionen bedriver även skidskytte sedan 2017 tillsammans med Täby Skytteförening.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Klubbinfo”. Täby IF. http://www2.idrottonline.se/TabyIS/Foreningen/Klubbinfo/. Läst 15 oktober 2013. 
  2. ^ [www.tabyisinnebandy.se ”Täby IS Innebandyförening”]. www.tabyisinnebandy.se. Läst 20 maj 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]