Tärnö, Nyköpings kommun

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Tärnö slott)
Hoppa till: navigering, sök
Tärnö och Tynnelsö slott i Suecia-verket 1696.

Tärnö (eller Tärna[1]) är en egendom i Husby-Oppunda socken, 10 km nordväst om Nyköping i Södermanland. 1626–1640 uppfördes på egendomen ett slott i sten, vilket moderniserades på 1660-talet, möjligen av den kunglige arkitekten Jean de la Vallée, vilket brann ned i november 1913. Tärnö avbildas i Erik Dahlberghs propagandaverk Suecia antiqua et hodierna.

Gården omtalas för första gången i skriftliga handlingar 1303 och som sätesgård på 1430-talet. Då ägdes Tärnö av Erik Karlsson (Örnfot) som var skattmästare hos kung Magnus Eriksson. Tärnö tillhörde sedan under en tid Braheättens. Gustav Vasas syster Margareta Eriksdotter (Vasa) och hennes man Joakim Brahe ägde Tärnö slott på 1500-talet och Gustav Vasa gömde sig på Tärnö under Stockholms blodbad 1520 och räddade på så vis sitt liv. Däremot lät sig Joakim Brahe bli lurad till Stockholm av Kristian II och var en av dem som blev avrättade.

Den äldsta föregångaren till Tärnö låg troligen vid Hästnäset, där husgrunder av en järnåldersgård syns intill järnåldersgravfältet på näset. I Tärnös marker ingår även den avhysta gården Rista, till vilken de båda gravfälten öster om Tärnö gård hörde. Den äldsta sätesgården låg troligen vid Gammelgårdsudden, där spår av bebyggelse ännu finns kvar.[2]

Senare låg den dock på en kulle vid vattnet 300–400 meter sydost om Gammelgårdsudden. Där finns ännu grunden till ett stenhus, omtalat som ruin redan 1728. Arkeologiska undersökningar har daterat denna bebyggelse till 1400-talet. En ny sätesgård började uppföraras 1626, och är det slottet som avbildas i Suecia antiqua et hodierna. Byggnaden brann 1913 och en ny mangårdsbyggnad uppfördes 1954 på delar av den gamla grunden.[2]

Idag är Tärnö ett jordbruk. På gården finns bland annat ett modernt mälteri samt ett bränneri där man bränner vodka och akvavit under varumärket "Nils Oscar".

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Suecia Antiqua et Hodierna
  2. ^ [a b] Kulturhistoriskt värdefulla miljöer i Södermanland, artikel i Sörmlandsbygden 1988:2

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]