Törnrosen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Törnrosen
Delområde
Törnrosen
Törnrosen
Land Sverige
Kommun Malmö kommun
Stad (tätort) Malmö
Stadsdel Rosengård
Koordinater 55°35′13″N 13°01′58″Ö / 55.58694°N 13.03278°Ö / 55.58694; 13.03278
Area 21 hektar
Folkmängd 3 209 (2017)[1]
Befolkningstäthet 153 inv./ha
Statistikkod D48205

Törnrosen är ett delområde beläget i Rosengård, Malmö. Det ligger mellan Kontinentalbanan och Västra Kattarpsvägen, söder om Amiralsgatan. Zlatan Ibrahimović växte upp i området.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Törnrosen kallas även för Gamla Rosengården. Området var den första etappen i stadsdelen Rosengård.

Stadsplanen utformades av Thorsten Roos och Bror Thornberg i samarbete med stadsplanechefen i Malmö Gabriel Winge i början av 1960-talet. Byggstart skedde 1962 och alla husen var färdiga 1965. Planen föreskrev 20 flerbostadshus i tre, fem och sju våningar samt en butiksbyggnad. Stor vikt lades vid utemiljöns utformning. Man fokuserade på att bygga lekplatser för barn i olika åldrar, sittmöjligheter och variationsrika gångvägar som präglade det genomtänkta förslaget. Redan under planeringsskedet beslutade man att satsa på offentlig konst och därför anlitades etablerade konstnärer som Edvin Öhrström, Jörgen Fogelquist och C O Hultén.

Gång- och cykeltunnel under kontinentalbanan till Törnrosen med Zlatancitat

Bostäder och boende[redigera | redigera wikitext]

Ursprungligen byggdes 1 200 lägenheter men efter lägenhetssammanslagningar på 1980-talet finns numera 1 000 bostäder tillhörande Rosengård Fastighets AB. Husen består av lägenheter med två-fyra rum och kök. Området har en stadsplan vars rumsliga struktur skiljer sig tydligt från de delar av Rosengård som byggdes senare. Tre- och niovåningshusen är placerade så att skalan inom området gradvis ökar mot mitten. De har grupperats efter två olika rätvinkliga system. Det ena följer väderstrecken och består av loftgångshus. Det andra följer de omgivande gatorna och består av lamellhus.

Lamellhusen är klädda med gult tegel och har platta tak med en bred skyddskant. Balkongerna är indragna och har fronter i plåt. Entréerna har skärmtak och trapphusets fönster har bröstningar i plåt.

Loftgångshusen är fem våningar och har gula tegelgavlar. Balkongerna är klädda i vit och blå plåt.

Trafik[redigera | redigera wikitext]

Törnrosens trafik separeras av tre säckgator in mot bostadsområdet. Dessa är Cronmans väg i norr, Hårds väg i söder samt Bennets väg som går till områdets centrum. Inom bostadskvarteren finns dock enbart cykel- och gångvägar. Törnrosen har även Rosengårds station belägen norrut samt busshållplatser.

Service[redigera | redigera wikitext]

Till skillnad från övriga delar av Rosengård finns ett visst kommersiellt serviceutbud inom Törnrosen. Efter färdigbyggandet av husen byggdes en snabbköpsbutik, en textilaffär, en herr- och en damfrisör, Rosengårds folkets hus och en stor livsmedelsbutik. Mittemot finns vårdcentralen inrymd i ett ombyggt loftgångshus. I områdets södra utkant ligger Värner Rydénskolan (1-9). Här finns tre förskolor: Törnrosens, Sparvens och föräldrakooperativet Nyponrosen.

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Tykesson, Tyke Bostadsmiljöer i Malmö, Inventering. Del 3: 1965—75, Malmö Kulturmiljö, Länsstyrelsen Skåne län, 2002

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Statistikunderlag för malmö Arkiverad 26 november 2017 hämtat från the Wayback Machine. Läst november 2017.