Týr

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Týr
Gitarristen Terji Skibenæs under Metalmania 2007

Týr är en musikgrupp från Färöarna som spelar en blandning av heavy metal, progressiv metal och folkmusik. År 2006 skrev de kontrakt med Napalm Records för internationella skivsläpp.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Bandet grundades i januari 1998Heri Joensen träffade sin gamla bandkompis Kári Streymoy i Köpenhamn, Danmark. De träffade snart basisten Gunnar H. Thomsen som gjorde duon till en trio. De spelade en musik som var mycket inspirerad av den färöiska traditionella musiken, samt med influenser av Iron Maiden och Dream Theater med teman som nordisk mytologi.

Namnet kommer från Tyr, den nordiska krigarguden.¨

Bandmedlemmar[redigera | redigera wikitext]

Under tiden som gått har det tillkommit och hoppat av olika bandmedlemmar. Sångaren Pól Arni Holm och gitarristen Jón Joensen (Heris bror) var en del av bandet medan de spelade in How far to Asgaard, men lämnade gruppen strax efter att skivan släppts.

Terji Skibenæs blev med i bandet när Jón Joesen lämnade. Allan Streymoy (Káris bror) tog över sången när de släppte singeln Ólavur Riddararós. Efter att Allan lämnat tog Heri över sången. Det var med dessa bandmedlemmar som skivan Eric the Red släpptes.

Skibenæs lämnade bandet ett tag efter att Eric the Red släppts. Bandet förblev en trio ett tag men på sommaren 2004 fick de sällskap av den isländska gitarristen Ottó P. Arnarson för en kort tid. När Ottó lämnade gruppen kom Terji tillbaka.

Dagens medlemmar[redigera | redigera wikitext]

Tidigare medlemmar[redigera | redigera wikitext]

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]